House of Resonance by FORM/Kouichi Kimura
Architects

| 8 comments

Japanese studio FORM/Kouichi Kimura Architects have completed a house in Aichi, Japan, which was built to replace the family's existing home on the same site.

Called House of Resonance, the two-storey residence centres around a lightwell containing a staircase.

The first few steps of the staircase are an open metal design, leading to enclosed solid steps higher up.

More about FORM/Kouichi Kimura Architects on Dezeen:

House of Spread (March 2010)
House of Integration (March 2010)
House of Depth (May 2009)
House of Diffusion (May 2009)
House of Inclusion (April 2009)
House of Vision (April 2009)

Photographs are by Takumi Ota.

The following information is from Kimura:


House of resonance

This is the small house for a couple, child, and cat.

The client lived for a long time in the old house that was built on the site. As the house became older, they decided to build a new house.

With such a background, a proposal was made to build “a house with fresh feeling in the familiar surroundings”.

The external appearance is established by assembling several volumes and laying out colors.

Careful arrangement of colors from volume to volume gives the façade depth, and produces as well an effective sequence to the entrance.

For the internal configuration, the stairway and open ceiling, which are positioned in the center as the core of the building, are surrounded by each room and courtyard.

The material, color, and light that match each room are selected to strongly express the space’s design.

As a result, the space sterically rises and horizontally creates migration, which mixes variety of material textures, colors, and lights together, succeeding in generating various feelings.

The migration of light and shadow, makes the space and life resonant with each other, and adds richness.

Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Aichi, Japan
Client: Private
Construction Year: 2010
Site Area: 235,52 m2
Constructed Area: 116,72 m2


See also:

.

House of Vision by FORM/
Kouichi Kimura Architects
House of Inclusion by FORM/
Kouichi Kimura Architects
House of Integration by
FORM/Kouichi Kimura
  • http://www.mmflouter.blogspot.com Michael

    Great! Kouichi Kimura’s work really appeals to my imagination.
    Love the clear lines, minimalistic details and split personality staircase.

  • Gab Xiao

    Beautiful! Nice elevated patio!

  • mvb

    Looking at the floor plan, the kid’s room seems to be claustrophobic, and she has to go upstairs to have a shower everyday, that is not very practical.

  • Omikey

    Admittedly I’m not a fan of modern Japanese interior design…. I like this very much. However Mr Kimura try glass, much more glass.

  • ehab

    i like it it look nice but when you zoom in to the plans it just dont make sence the store is bigger than the kids room and it feel more like a tomb than a room this is a poor kid who ll not be able to invite friend to his room cuz it ll not fit more than one person

  • Bruce

    The brightness of the interior is surprising given the solidity of the exterior form. This is a beautiful solution for what must either be a result of the urban density, an inward looking focus or a family seeking privacy with little to view in this setting.

  • rizoma

    Too much mental fragmentation to me which leads to a big waste of interior space and sensory…

  • aaron

    They blocked off the neighbour's window with a wall. Bastards. A nice house isn't much good if your neighbours keep keying your car.