House in Minamimachi 3 by Suppose Design Office

| 36 comments

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

This house in Hiroshima by Japanese architects Suppose Design Office is surrounded by an offset concrete shell to create a series of triangular terraces between the inner and outer walls.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

On the first and second storeys the spaces between the wall and house have been filled with perforated steel, creating terraces that allow light into the courtyards below.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

Rooms sit at an angle to the surrounding wall, giving the terraces and courtyards their triangular shape.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

The external wall is made of reinforced concrete while the house is a steel frame construction.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

The house was designed for a couple with two children, and has a garage, master bedroom and entrance hall on the ground floor.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

The first floor is a kitchen and living space, while the second houses the children’s bedrooms.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

All photographs are by Takumi Ota.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

Here's some more from the architects:


House in Minamimachi 3

House in Minaminachi 3 is a residence for a couple with 2 children.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

It is standing at a place where an old shopping street and houses are still kept.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

The site area of the dwelling is only 55 sqm, and it has a square form.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

Also, houses at the area are sitting closely next each other, so the condition is quite difficult to make the residence open to outside keeping its private.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

The unique design of the house is a relationship between the building and its exterior elements.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

There are extra walls along the site, and they fully covered the dwelling that has only 29 sqm as building area.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

The house is standing with angle, not parallel to the exterior walls and site.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

Through the gap between the walls and the inside construction, sunlight is coming down well reflecting between the two structures.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

The walls create well lighting condition, and also more open environment to the outside in protecting its privacy.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

Moreover, the exterior structure succeed embody the gap area as a part of the residential space.

House in Minamimachi3 by Suppose Design Office

Click above for larger image

Because of re-designing exterior elements that usually stay as separated materials from a house, the dwelling could create more rich life environment with well engaged outside elements.

House in Minamimachi3
Location : Hiroshima city,Japan
Principal use :parsonal house
Site area: 54.56sqm
Building area :28.92sqm
Total floor area :79.23sqm ( 1F:26.41sqm 2-1F:26.41sqm 2-2F :26.41sqm )
Completion : April. 2010
Design period: March.2008-May.2009
Donstruction period: June.2009-April. 2010
Structure: Steel structure, external wall: Reinforced concrete
Client: a couple and two children
Project architect: Makoto Tanijiri [suppose design office]+ Kenji Nawa [Nawakenji-m]
Project team: Makoto Tanijiri [suppose design office]+ Kenji Nawa [Nawakenji-m],
In-charge;Hiroshi Yamagami
Lighting: GLO-BALL S1[FLOS]
Chair: None
Products:Original table
Flooring:oak flooring
Internal Wall:Vinyl crossing
Ceiling:Vinyl crossing


See also:

.

House in Hiro
by Suppose Design Office
House in Kodaira
by Suppose Design Office
More about Suppose Design
Office on Dezeen
  • edward

    Gorgeous! Just gorgeous interior. But I would have liked a roof terrace or pent house as the view of concrete walls might lead to bouts of claustrophobia.

  • tom

    the views from the flat look spectacular, architects fees so big the client couldn't afford any windows then?

  • lala

    i think these guys are GENIUSES! Love their work.

  • RLKC

    amazing how the light can penetrate so deep when the house is so full of concrete!

  • http://www.zylbermann.com/ Interior Design

    Wow! What a house!

  • archandy

    I like the idea of a light moat from above that allows light in whilst providing privacy. Do feel you'd need a window / view at the top to avoid it being to claustraphobic. Nice stuff though.

  • Fritz

    I still don´t understand the concept of forcing people looking against walls directly in front of their window. What if weeks with rainy days, you get depressed?

  • http://archialternative.com/ Albert

    Yet another brilliant piece from Japanese minimalists… As somebody mentioned on the other day on some of the Dezeen articles regarding office building in Japan : Japanese can make small things bigger.

  • Nakul

    Great stuff…The first picture led me to instantly dislike the project, but I loved it once I saw the others and the drawings. Love the detailing on the staircase and the kitchen furniture…Great going…

  • fma

    it makes a good set for a movie, where a young Japanese couple meet, get married, and buy a dream house, only to soon feel trapped together in a concrete cell. They then work on their marriage…and at the end, they stand on the sidewalk as someone with an industrial saw cuts huge openings into their house. the end.

  • JJaE

    Me encanta el efecto de la luz vertical en toda la casa!

  • Alexandra Campbell Interiors

    I absolutely love how much light filters the space with no windows. Always such a successful design. Brilliant.

  • http://borgman.cincinnati.com/cartoons/2006/03/2880tn590.jpg Chuck Anziulewicz

    I've been following dezeen.com for a few years now, and in that time if there has been just one lesson I've learned, it's that IF I ever have enough money to hire an architect to build a home for me, that architect is going to be Japanese.

    • ohno

      definitely agreed! How much is it to fly them to the uk?????? I want one…now

    • Heavenairport

      There are plenty of UK architects who would love to be able to satify your needs. I personally know about 20 of them that could do it.

      However, getting that quality and then getting around the regulations will cost you ten-fold on what you would be willing to pay.

      In a sense you would be better off flying over Japanese builders and then changing the law to match Japanese regulations.

      Actually the 'row' house in a dense urban context is a very London friendly typology. Talent is in Japan not based only in Japan. There is a difference.

  • m.veronese

    Astonishing achievement… this is not ordinary architecture…this is art…. an origami way of thinking and shaping space…

  • amsam

    Finally a Japanese house that finds a way to get some light in– while retaining that bleak concrete bunker look that seems so bizarrely compulsory for new Japanese residential architecture… I admit the interior is extraordinarily beautiful. But I'll bet that camera's shutter was open a loong time to make the rooms look that bright.

  • martin

    sad, very sad. if all houses are about to look like this bunker, how will our cities and public spaces look in the future? this design does not contribute to its surrounding at all…

  • ivan

    just a note to all the oh-my-god-it's-great-how-much-light-makes-it-down-there-comments:
    this is just pictures, and you don't know anything about exposure time and post-processing. the actual situation might be quite different.

    • charlie chan

      exactly!

      I assist many arch. photo shoots for my own design benefits, and I TOTALLY SUPPORT you.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000484007310 Johann Koenitz

    Okay. Looks quite nice. A view on walls is not depressing its a tradition in men s building history for thousands of years. Its okay too cause of this close situation to the neighborhood. But : a couple AND two kids? Two kids living in the not-there basement? Maybe my European sight of needed space is false…

  • lew

    Sorry but this is horrible.This house doesnt fit for living, but fit for comment on dezeen. Do you know psychical aftermaths when anyone cant look out from a room ? It is a prison. God save us all of this kind of inhuman architecture………..

  • antonius

    in stead of making 4 equal outdoor spaces the house would benefit of a more
    subtle way of cutting volumes out of the box. The plan is not that interesting as well.
    Look at Ando’s houses from like 30 years ago.

  • Phil

    I am so over Suppose… BUT this is awesome!!!! Sorry, i need to recalibrate my judgement. well done.

  • DiLo

    i do enjoy the interior, yet the facade I feel could have been more than a concrete wall, maybe more window openings to gather light and views to the exterior.

    • yuen

      Total Agreed! More window openings would be good soultion.

  • themark

    Poor kids, having to grow up in this lifeless, cold, impermeable prison. Yeah, light wells… when the sun is at high noon. Come on people, this is just awful. I like how no one considers what it will be like with people actually living in it. Reinforced concrete all around, no direct sun, glass everywhere… I hope they're saving money for their electricity bill because heating this cell block is going to cost a ton. I'm glad I'm not building my house next to this thing.

  • charlie chan

    I have been a fan of suppose design, but not this one.

    Aesthetically, it is pure beauty that shares the same language Suppose has always carried on their projects.

    Although… what is up with the architecture?????
    Has this been designed by a recent post-grad?? Was the architect angry with all humanity?

    This kind of concrete enclosure that pushes all society away from domestic lifestyle should ONLY be done in academia.

    The result is negative. Architecture needs to be more positive and be loved by the dwellers and the community it sits on.
    It is inevitable for the locals to instinctually carry a negative image on the habitants. "Oh, so you don't want to be bothered, disturbed or even talked to."

    Poo-tee-weet?

  • archyn0130

    I'd like to know the lifestyle of this house's owner. too open, too slow.

  • alf

    I think some of the interior detailing is quite nice, some of it is pretty unimaginative, but generally a good job there. But the relationship between interior and exterior is just appalling. How is it possible to build architecture and not think about the role it has within the city. It looks like it was built for a hikikomori. Maybe the light coming in vertically would work better in a larger project but here it looks like a prison. And yep good luck with the heating bill….

  • Lei Ning

    where does all the light come from???

    -photoshop?

    -yep!

  • w

    Another perfect piece of art from Suppose

  • PrivacyIsLuxury

    This is a beautiful cocoon in which to raise a family. Windows? View? View of what? The street and the traffic? If you want to go outside, go outside. If you think you would feel depressed in a “jail cell” then live in the park. Depressed? Up your med’s or simply accept that this project is not for you. Complain/filter much? After a day at the office, you can come home, away from nosy Mrs. Hitota and snuggle with the family in front of the TV under the traditional blankets…

  • yuen

    I like it, this design has sloved the privacy problems. What else materical can replace the concrete wall? if it can be more cosy feeling materials it will be much better!

  • Kish Roslan

    imho, and i mean no disrespect, most people who have -ve critics on the windows and commenting on how it is imprisoning the people living in the house is because they dont seem to realize the condition of the site context. there are no pleasant views, therefore suppose created its own.

  • Miquel

    Nobody knows the Aires Mateus House in Allenquer? This project is completely inspired on it.