Nature Centre by EFFEKT

| 19 comments

Nature Centre by EFFEKT

This visitor centre by Danish architects EFFEKT will have a series of ramped green roofs and sit at the heart of the Hareskoven forest in Copenhagen.

Nature Centre by EFFEKT

The Nature Centre will cover a thousand square-metres and house research facilities, exhibition spaces, rentable rooms and a café.

Nature Centre by EFFEKT

The star-shaped plan is inspired by a series of hunting pathways created by a former king that disperse from two points in the forest.

Nature Centre by EFFEKT

The building consists of five regularly shaped wings that each have separate functions and panoramic views.

Nature Centre by EFFEKT

The building will be triple-glazed and off the grid with water provided from a local well.

Nature Centre by EFFEKT

Here are more details from the architect:


Nature Centre:

The visitors centre is situated in the pristine forest of Hareskoven in the vicinity of Copenhagen. It is a portal to the almost 1 million visitors that uses the forest annually.

Nature Centre by EFFEKT

It hosts a 1000 square meter large visitor centre with café, exhibition space, rental, learning and research facilities and a caretaker’s residence.

Nature Centre by EFFEKT

The building is shaped like a star resembling the pathways in the forest that surrounds it. The pathways used to be a part of the old kings hunting grounds. They could provide a panoramic overview over the position of the prey in the forest. Now they serve as a historical memory and are a beautiful and unique feature of Hareskoven.

Nature Centre by EFFEKT

Landscape and building:

The building is designed in a simple gesture. The star shaped roof is a lifted landscape creating a series of panoramic rooms looking on into the forest.

Nature Centre by EFFEKT

In two of the five wings the roof slopes down to the ground making it accessible and part of the forest. Visitors can then either choose to walk through or over the building when entering the forest.

Nature Centre by EFFEKT

The floor is carved out of the hill proving varied parapet along the facades. The typology is carefully positioned so that in two places the floor and surroundings are in level providing a level free access to the central lobby and exhibition space and access into the forest.

Nature Centre by EFFEKT

Inner life:

The central lobby is the collective and organic shaped space of the building. It hosts the exhibition and multipurpose space.

Nature Centre by EFFEKT

Each wing then contains a separate function and can function independent with a local entrance when necessary. The regular shape of the independent wings allows maximum functionality of each room.

Nature Centre by EFFEKT

The envelope is a three layer glass facade for maximum energy performance and transparency at the same time.

Nature Centre by EFFEKT

All inner walls are covered with wood resembling the surrounding trees to give the feeling of still being inside the forest.

Nature Centre by EFFEKT

Click above for larger image

A sustainability concept that draws on the natural aspects of the forest:

The unique position inside the forest has directly inspired the solutions for sustainability in the project. The building itself becomes a practical example on how solutions for sustainability works in buildings and users can experience and learn about the subject when visiting the centre. In the entrance an ‘energy barometer’ will update the energy consumption and inform users on the buildings activity.

Nature Centre by EFFEKT

Click above for larger image

The building uses the natural green climate regulation that is provided by the surrounding deciduous forest. During summer time the density of the leaves will protect against overheating and during winter time the bare trees allows for the sun to heat up the building.

Click above for larger image

Click above for larger image

The buildings position in the hill allows it to ‘hibernate’, using free earth cooling during summer and heating during winter.

Nature-Centre-by-EFFEKT

Click above for larger image

A building ‘Off the grid’:

The building is designed to be off the grid. Clean water is accessed through a local well in the forest and the wastewater is purified in a local root zone bed. The building utilizes earth energy providing a sustainable and off grid solution for heating the building.

Nature Centre by EFFEKT

Click above for larger image

An energy producing building:

The building is powered by a local array of solar panels positioned at the edge of the forest. These are the only part of the building linked up to the surrounding cities supply grids.

Nature Centre by EFFEKT

Click above for larger image

During peak hours this facility produces more energy than needed and delivers energy back to the grid. This enables the building to become an energy producing building in total.

Nature Centre by EFFEKT
Click above for larger image

Awards:

The Nature centre is shortlisted for WAF2010 in the category Future Projects: Education. The Nature centre was recently voted winner in the 7th cycle in the world architecture community.

Nature Centre by EFFEKT

Click above for larger image

Team:

Sinus Lynge, Tue Hesselberg Foged, Jakob Nørbjeg Madsen, Marcin Kropidlo, Josephine Giller, Søren Martinussen, Tina Lund Højgaard


See also:

.

Floating gardens
by Anne Holtrop
Cottages at Fallingwater
by Patkau Architects
East Mountain
by Johan Berglund
  • flytoget

    Just another BIG, JDS, 3XN, HLT emulation. Am I the only one who thinks that young Danish architects should look at ways of diversifying their design methodology?

  • anon

    How is the building structured?

  • bluenamoo

    I thought this is designed by BIG….

    • calle

      me too! exactly the same type of model. with small coloured persons!!

      • anonymous

        Agree. How can I not remebering BIG?!

  • Erik

    so what do you do on the roof?

    • Ted

      I guess you can shoot some deer up there, as the design is based on former hunting paths…

  • svenn

    hmm, seems the dansih schools are going through a major crisis…?

  • edward

    A pristine forrest no longer. It might be better to site the structure at one edge adjacent to a road. Assuming most will come by car, where will they park?.

  • Martin

    Who are BIG? Anyway, I rather like it..

  • aka mk

    If your name is not rem koolhaas, I think all your comments are stupid. Maybe the Danish style i repetitive, but it is still and always very high architectual level. I'm wondering If you are able do do better design than this one,……wise guys.

    • kouzy

      so that includes yours…

  • Patrick

    Nice organization and nice aesthetics!!!!

  • marie

    It's a nice work, but I agree, a little too "déjà-vu" at Big+Jaja+…not very original but well done guys!

  • mahrous

    that model is damn good :))

  • sandra

    Good concept!
    Curved glass is possible but really expensive, if they don't have the money for it that can turn out to be a very disturbing detail…

  • Pusti Lisac

    If you check out EFFEKT's website they look even more like BIG. What I want to know is if they are aware of it or not. I mean, are they huge fans of Bjarke and just want to do work like his? Or would they be offended and puzzled by these comments and insist that their diagrams and designs are nothing like his?

  • Johanna

    I think some of them worked at PLOT before the split up. However, this scheme just looks like a combination of the Maritime youth house and the psychiatric hospital (both by PLOT).

  • http://www.facebook.com/agvanwyk Arno Van Wyk

    aaa i love this project, well done, just love the way how the roof opens up and have no specific function, why does it need function, come on, its just big public area where one can create its own function, this is awesome architecture, and thats the new thinking of Archi, leave space open for exploration, or thats wow we been thought at University of Cape Town