Playhouse by Aboday

| 65 comments

Playhouse by Aboday

A spiralling concrete slide connects the kitchen and child's bedroom of this family house near Jakarta designed by Indonesian architects Aboday and photographed by Happy Lim. Update: this project is included in Dezeen Book of Ideas, which is on sale now for £12.

Playhouse by Aboday

Play House is part of a gated cluster of 120 residences in Bumi Serpong Damai, Tangerang.

Playhouse by Aboday

Apart from three enclosed bedrooms the interior is an open-plan space with whitewashed walls and exposed ten-metre concrete ceilings.

Playhouse by Aboday

An open staircase sits between the library and living area on the ground floor and leads up to a gallery on the first.

Playhouse by Aboday

The two-storey house has an exposed concrete exterior covered in part by climbing plants, and punctuated by slit windows and ceiling-height glazing.

Playhouse by Aboday

The house has a large thermal mass due to its concrete construction, relying on natural ventilation and shading, heat-resistant finishes, and a forty-millimeter wall cavity to prevent overheating during the summer.

Playhouse by Aboday

All photographs are by Happy Lim Photography.

Playhouse by Aboday

Here's some more from the architects:


‘Play’ House, Bumi Serpong Damai,Tangerang

This 2 storey house is located in Bumi Serpong Damai, Tangerang. Part of a new gated housing cluster, the house is an amalgamation of an existing 120 type house with a new building in its adjacent 200 sqm empty plot.

Playhouse by Aboday

Restricted by its corner setback, the building occupies only 150 sqm of the total 320 sqm land. The look is straight forward, mimicking the sloping roof of neighboring house.

Playhouse by Aboday

The material is almost bare, with dominantly exposed concrete as its main pallete, punctuated by small glass incision and opening towards the main road.

Playhouse by Aboday

Generally, it appears as an inward orientation building with plenty of vertical green walls providing a friendly gesture to otherwise staid looking house.

vPlayhouse by Aboday

The house will be mostly occupied by a multi generation family of 3. However, the king of the house is a 5 year old boy who thinks that life is all about play, hence the design of the house.

Playhouse by Aboday

There is a sculptural slider of concrete, tuck in the corner between 2 main building massing.

Playhouse by Aboday

It is his choice of ‘transportation mode’ from his bedroom in 2nd floor to dining room in the 1st floor, instead of the normal open staircase located between the small library and living area.

Playhouse by Aboday

This slider also his favorite place to play after his hectic tuition schedule, covered sometimes with pieces of plastic and clothes on both end to be his secret cave.

Playhouse by Aboday

Except for the 3 enclosed bedrooms, the rest of the house is an open space dominated by white and grey palette of exposed concrete wall and ceiling.

Playhouse by Aboday

Some flaws during the concrete pouring on the wall and ceiling left trace of ‘elements’ that become a natural ornamentation in the house.

Playhouse by Aboday

Click above for larger image

Concrete has been chosen as main building material, simply because of its dualism quality. It has a much needed strength as structural element; yet its flexibility creates an interesting tension which produces certain emotion in places it shapes.

Playhouse by Aboday

Click above for larger image

The decision of using a dominantly concrete wall and roof, however, poses quite a challenging situation in this tropical climate, as this material has been known for trapping heat easily.

Playhouse by Aboday

Click above for larger image

By having an extremely high ceiling (10 meter in height), applying a special coating of heat resistant membrane on the external roof surface and leaving external wall occupied by plenty of cripple plants (which soon will grow to the roof); it helps to reduce internal heat accumulation significantly.

Playhouse by Aboday

Click above for larger image

Here, natural ventilation and lighting play an important aspect of the house. All open spaces have no air conditioning system, and dependent entirely on the opening and incision between walls, windows and roof for fresh air ventilation generated by a series of ceiling fan suspended beneath the concrete roof using a metal rod mechanism.

Playhouse by Aboday

Click above for larger image

To generate an ever changing flow of air, there is some part of walls that has been built apart by 40 cm, allowing the creation of ‘rain’ window by operating horizontal glass louvre within this long gap.

Playhouse by Aboday

Click above for larger image

And rather than having a low manicured garden, house owner has opted to plant big trees instead, positioned strategically on the garden surface to provide a much needed shade areas during a certain period of the day (especially in the area where glass window has extended floor to ceiling).

Playhouse by Aboday

Click above for larger image

This few ‘low tech’ strategies have been providing simple solution to many common problems occur causes by the use of extensive concrete materials.

Architect : Aboday - Ary Indra, Rafael David, Johansen Yap, Wahid Annasir, Armeyn Ilyas
Structure Consultant : Prijasembada
M & E Consultant : Darwan
Landscape : Hagani Flora
Contractor : Sabar
Photography : Happy Lim


See also:

.

Villa Paya-Paya
by Aboday architects
Ivy house
by Hiroyuki Miyabe
More
architecture stories
  • http://www.kropped.com kropped

    What an amazingly fun house for kids!

  • http://www.dotgolf.it dotgolf

    great the stairs in to the wall! it' fantastic!

  • https://www.facebook.com/kaileylaw Kailey Law

    小学时我每天早上都期望有这样的房子,真的有人把它建筑成了;不知我现在的夢想厨房什么时候Pierre可以建成呢?!

  • http://swagsection.com/ pierce

    the slide is innovative but i can see it getting outdated really fast

  • Duncan Bayne

    Is anyone else troubled by the comment that the 5 year old boy has a ‘hectic tuition schedule’? That’s just wrong.