Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

| 3 comments

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

Italian studio Antonio Ravalli Architetti have transformed the ground floor of a warehouse in Verona, Italy, into a showroom featuring gathered translucent curtains hanging from the ceiling.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

The translucent curtains create partitions within the double-height space, which houses a clothing showroom that doubles up as a temporary exhibition space.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

An air-conditioning system blowing air into the space causes the curtains to move continuously.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

On the exterior, a reflective black glass façade at street level means that while views into the space are restricted, visitors can see clearly out to the street.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

Stacks of reclaimed wooden beams have been painted white and topped with sheets of treated metal to provide tables.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

Photographs are by Antonio Ravalli Architetti.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

Here's a bit more information from the architects:


CONDITIONS:

The program plans to set a clothing showroom, with an inclination to host contemporary art exhibition, inside an anonymous warehouse of the 70’s located in the outskirts of Verona, counting on an absolutely limited budget.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

It’s necessary to gain more rooms for the different activities out of a whole, stereometric, double height space, perimetered by a high ribbon window.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

Outside, the warehouse is placed inside a good quality urban scene, with a wide view which opens to east.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

DEVICES:

A light and permeable separation, made of nonwoven fabric used in agriculture, constitutes the structure for the different rooms.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

A black glass window establish the relation between inside and outside, softening the interior light, while signaling to the outside the singularity of the realized space.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

The grey paint used for the whole interior space, is applied equally to the external façades, dematerializing the anonymous prospects of the existing building.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

Furniture are entirely made with stacks of white painted, recovered wooden beams.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

The tables, made of metal sheets treated with acid, host the working stations.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

The industrial-like air conditioning system reacts with the lightness of the fabric walls, creating a continuous soft movement which emphasize the dynamism of the space.

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

CREDITS:

project: art gallery Showroom in Verona

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

location: Verona, Italy

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

architects: Antonio Ravalli Architetti / Antonio Ravalli, Simone Pelliconi, Valentina Milani, Lorenzo Masini, Giuseppe Crispino

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

client: Nord srl

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

category: interiors

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

area: 360 m2

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

year: 2010

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

materials: tnt curtain, black glass, wood, white beam, concrete

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti

Art Gallery Showroom by Antonio Ravalli Architetti


See also:

.

Boa Hairdressers Salon by Claudia Meier Kanebo Sensai Select Spa by Gwenael Nicolas Japanse Winkeltje by
Nezu Aymo Architects
  • Anthony K N

    Looks like some hotel project I know in Singapore… I wonder which one comes first? Hmm… "Originality" is a trend which gets recycled and goes round and round.

  • nofelix

    redecorating the facade has had a great effect. the interiors are much too unfriendly for me though. arty looking furniture at the expense of comfort or convenience.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=597657814 Emine üstün

    I don't get it where is the clots? Is it a exhibition for curtains??