Ogaki House by Katsutoshi Sasaki + Associates

| 6 comments

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

This triangular house poking out of the ground in Gifu, Japan, is by Japanese studio Katsutoshi Sasaki + Associates.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Called Ogaki House, all the windows and doors of the interior spaces are oriented towards a mini courtyard at the centre of the residence.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

A bedroom, living area, pool and bathroom are located on the ground floor, with a further two bedrooms in the eaves of the upper level.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

The shape of the house is dictated by the strong winds in the area as the triangle shape of the building reduces loads imposed on the structure.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

The open central space allows natural ventilation, essential during the summer months.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Wooden grills on the floor of an open-plan loft room allows views down to the floor below.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Photographs are by Toshiyuki Yano.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

More residential architecture on Dezeen »

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

The following information is from the architects:


This residential house is introduced from the ambient surrounding and the conditions of site planning.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

In winter seasons, the strong west wind (the fall wind of Ibuki) blows in this area so it is the plan of suppressing the load of the building by extending its roof up to the close to the ground soil and fending off cold winds at the roof.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

In summer seasons, it is the structure that discharges the accumulated heat inside to the outside through the VOID of the inner court and the central VOID installed various parts.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

The openings face only to the courtyards in the east and west of the site and there is none in the north and south.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

This way heat penetration in summer and heat loss in winter via the openings can be controlled.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Living rooms and patios are arranged in turn inside the triangle volume, which makes an explicit proposal about closeness between life and nature.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

However, the most important feature in the house design should be how communication among family members can be assured.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

For that matter, the design has many elements to encourage communication; for example, a kitchen facing the entrance (to provide an opportunity for a mother to meet her children when they come home), a children's room spreading throughout the second floor (four daughters share it), and an open ceiling space (a louver type floor) which the voices of family members can get through.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Considering the site context, external elements, heat environment, family communication, structure plan and cost, I decided to select a triangle design.

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Click for larger image

Project information

Location: Gifu Japan
Site Area: 130.64m2
Built Area: 74.54m2

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Total Floor Area: 106.42m2
Type of Construction: Wooden
Exterior Materials: Wood siding

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Click for larger image

Interior Materials: Lauan board
year of completion :July, 2010
Design team: Katsutoshi Sasaki + Associates

Ogaki House by Katsutoshi Sasaki and Associates

Click for larger image

Structure company / Masaki structural laboratory
Construction company / Tamada construction Ltd


See also:

.

House in Fukawa by
Suppose Design Office
Stairs-House by
y+M Design Office
Belly House by
Tomohiro Hata
  • bubuspanish

    Perfect wood work, like it.

  • http://millerighe.blogspot.com/ Rocco

    Excellent project: an awning of wood!

  • Rosca

    Hate the text. Love the plans

  • JuiceMajor

    From the outside, the house seems cold and souless….but oh my, the interior is a total different story!

    Nice, warm and intimate!!

  • http://anziulewicz.livejournal.com Chuck Anziulewicz

    Just another example of why the architect that designs MY new house is going to be Japanese. After I win the Powerball, of course.

  • svp

    Except the roof tiles, I love everything about this project.
    Looking forward to seeing more of the works of this office!