Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

| 2 comments
More:

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

Bangkok studio Department of Architecture have installed rippling fabric fins hanging from the ceiling of this hotel lobby in Pattaya, Thailand.

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

Located on the 17th floor of a tower over the beach, the Hilton Pattaya Hotel lobby was designed to draw visitors from a central elevator towards the windows and sea view beyond.

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

Air conditioning causes the fabric sheets to sway and ripple across the ceiling.

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

More hotels on Dezeen »

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

Here are some more details from the architects:


Lobby & Bar

The space given for a luxury hotel lobby and bar occupies the 17th floor of a tower high above the bustle of Pattaya beach below.

Configuration of the space was challenging due to relatively low ceiling-height comparing to its depth and width. Its accessibility was another challenge. Elevators bringing guests from the hotel Ground floor reception hall come up 40m. deep from the building edge keeping guests away from sea view.

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

Our proposal acknowledges these challenges by providing architectural intervention with a site-specific installation on its entire ceiling plane. The design of this space is centered on a fabric installation inspired by rippling lighting reflection on ocean surface looking from divers’ eyes. Guests stepping out from the elevators will be allured by wavy movement above and will drift forward toward sea view. Layers of fabric sway with air-con supplies giving an illusion of breeze appearing as a familiar outdoor feel to be out of an unfamiliar indoor context.

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

The space is bathed with natural light during the day. At night, certain translucent fabric strips are lit up from above presenting a sophisticate & dramatic rippling-water effect and casting a warm glow throughout the interior. This articulation of hundreds of curved fabric lines, helped by a mirror wall and a long strip of wooden wall with cave-like alcoves, creates an illusion of endlessly long but cozy indoor bar space.

Hilton Pattaya Hotel by Department of Architecture

Click above for larger image

More than half of the outdoor bar area is turned into a large reflecting pond with floating droplet-inspired daybeds connected by a narrow walkway. Hundred images of lighting fixtures are mostly reflections of the fixtures on water surface as well as on a glass balustrade creating glittering impression throughout outdoor bar at night.


See also:

.

Boa Hairdressers Salon by Claudia Meier Kanebo Sensai Select Spa by Gwenael Nicolas Japanse Winkeltje by
Nezu Aymo Architects
| 2 comments

Posted on Friday, March 11th, 2011 at 4:39 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • http://www.georgehollander.com George

    I like the idea of "light sculptures" in the middle of the floor. Would like to get a closer look!

  • chanlika

    wowwwww Department of Architecture : )