C-Mine by 51N4E

| 1 comment

C-Mine by 51N4E

Brussels firm 51N4E have converted the industrial buildings at this former coal mine in Winterslag, Belgium, into a cultural centre.

C-Mine by 51N4E

Called C-Mine, the project involved building two new structures to house theatres either side of the main machinery hall.

C-Mine by 51N4E

The new buildings have a white concrete base and steel shutters so the auditoria inside can either be flooded with natural light or darkened for performances.

C-Mine by 51N4E

The project also houses a design centre, music room, restaurant, event hall, exhibitions spaces and tourist facilities for the old mining site.

C-Mine by 51N4E

Photographs are by Stijn Bollaert, courtesy 51N4E.

C-Mine by 51N4E

Here are some more details from the architects:


C-MINE: cultural infrastructure reconversion

This project consists of the reconversion of the listed machinery buildings on the former coal mine site of Winterslag. The complex will house up to 5.000 m2 of cultural infrastructure. In the remaining and restored part of the building a design centre, a restaurant, a festivity hall and a touristic infrastructure for the experience of the mining history.

C-Mine by 51N4E

In the arm pits of the old T-shaped building a new theatre hall, a smaller music room, several exhibition spaces and facility functions (a.o. offices) are developed. The new part integrates perfectly into the functional and formal logic of the existing complex.

C-Mine by 51N4E

The former nerve centre of the coal mine of Winterslag is being transformed into the new heart of C-MINE. The former compressor hall, the lift buildings and the ‘Barenzaal’ are reprogrammed and developed into a cultural centre, a design centre and a tourist visitors centre.

C-Mine by 51N4E

Restoration: The existing buildings form brick envelopes housing the different machines. Already through their scale and their engineering they enforce respect. By opting for a light restoration they buildings will remain intact, as privileged witnesses from the mining age.

C-Mine by 51N4E

Extension: The industrial buildings present themselves as a monolith. Functionally they consist of a five meters high labyrinthine foundation base with on top a few majestical machine halls. This contrast between light and dark, high and low, spacious and covered up forms the biggest quality of these buildings. The extension is a resolute option to enhance this contrast and maintain it. The existing base is extended on to the whole available construction site. The new base in white concrete smoothly accommodates all new functions. Only the two new venue hall will pierce trough the base with their volume.

C-Mine by 51N4E

Cultural machines: The two new theatre venues are considered as cultural machines. Together with the lift buildings and the compressor hall they construct a new complex of machine halls on a big ‘piano nobile’. In between these cultural and industrial machine hall unique terrace arise, paved with the same red and white tiles as the existing interior floors of the machine halls.

C-Mine by 51N4E

Like the machine halls the two theatre venues bathe in daylight and are equipped with steal blades for regulatable sun shading and darkening. The big venue (500 spectators) is equipped with a fixed slope while the small venue has a flat ground floor surface.

C-Mine by 51N4E

Program: The new complex has its main entrance on to the urban square in front. A big steal volume filters the public from this square into the foyer. Once inside one finds the tourist visitor centre.

C-Mine by 51N4E

The foyer will function as huge distribution centre form which provides access to the other functions such as an exhibition space, the café and restaurant, the big and small venue, etc.

C-Mine by 51N4E

On top of this foyer the compressor hall is located which can function as an expansion tank for the design centre, the cultural centre, as well as for third parties.

C-Mine by 51N4E

Form the compressor hall on the visitor can access the Mine Experience, the design centre, the café and restaurant and the new roof terraces - accompanied with a unique view on the slagheap.

C-Mine by 51N4E

Click above for larger image

C-Mine by 51N4E

Click above for larger image

C-Mine by 51N4E

Click above for larger image

Location: Winterslag, Genk, BE
Invited competition: 2005
Completion: 2010
Client: City of Genk
51N4E tasks: full process
Project team: Johan Anrys, Freek Persyn, Peter Swinnen, Aglaia De Mulder, Kelly Hendriks, Chris Blackbee, Joost Körver, Lu Zhang, Tine Cooreman, Aline Neirynck, Tom Baelus, Sotiria Kornaropoulou, Bob De Wispelaere, Jan Das, Philippe Nathan.
Consultants: TTAS (theater techniques), Bureau Monumentenzorg (heritage), Arat/ Philip Baelus (restoration)
Structural engineer: BAS/ Dirk Jaspaert
Technical engineer: IRS
Building physics/acoustics: Daidalos-Peutz
Calculation: Probam
Construction: Houben
Programme: theater & concert hall, Tourist Centre, Design Museum
Site surface: 8.800 m2
Built surface: 15.000 m2
Construction cost (excl VAT): 30.000.000 €


See also:

.

Horno 3
by Grimshaw
Red Diamond by
Chiasmus Partners
Between the Waters by
Ooze and Marjetica Potrc
  • cloudss

    simply beautiful, one of the words i do not use often to describe architecture related issues )
    well done