Wear House by AUAU

| 6 comments

Wear House by AUAU

This house in Seto, Japan, by architects AUAU is wrapped in a faceted shell.

Wear House by AUAU

Called Wear House, the project has bedrooms and bathrooms on the ground floor with a living room upstairs that opens onto a terrace.

Wear House by AUAU

The outer shell is made of fibre-reinforced plastic.

Wear House by AUAU

More Japanese houses on Dezeen »

Wear House by AUAU

Photographs are by: Yoshimura Masaya

Wear House by AUAU

The information below is from the architects:


Location :Seto, Japan
Function :Personal residence
Site area :   182.63áu
Building area : 67.34áu
Total Floor Area :91.51áu
Stories : 2FL
Structure (materials) : Wood
Finish :(exterior =fiber reinforced plastics, interior =plaster)
Wear House by AUAU
Completed date : 2010.03
Client :personal
Interior Design :Akitoshi Ukai/AUAU
Landscape Design :Akitoshi Ukai/AUAU
Structural engineer :Kenji NAWA/NAWAKENJI-M
Constructional engineer :Mizuno construction company
Supervision :Akitoshi Ukai/AUAU
Wear House by AUAU

WEAR HOUSE]:YSY HAUS

Outline of design
It is a small house for two small children and young couple. The blank and coming in succession were invented by making the best use of the vertical interval in the small hill, making "Enclosure" as the life scene place in the average of a dynamic flow that connected the earth to the sky, and dressing "Wear" the outside. This creates an inside, outside new relation and sense of distance, reinforces the subject soft "Enclosure" structurally by "Wear", assumes the strengthened plan, and has both the role to ease the thermal environment in the environment.

1,Landscape
The row of houses that queues up on the opposite side of the earthenware mortar geographical features where Seto river was placed it is possible to command the town in the strait from the site where commanding to which it goes up on a steep slope in Seto city is good to the south and it can command a view of mountains in the interior in addition, and the main three axis lines of direction of the direction of Nagoya, the direction of the strait, and Nagakute can be recognized. A dynamic landscape that became like a huge gingival trough and the prefecture having woods where it is edging removed have a peculiar ecosystem for the potter's clay mining for pottery that is called behind Grand Canyon in the strait. The road from the closest station is winding, geographical features where ups and downs are intense is characterized, and the retaining wall of a big weight type to adjust it with the vertical interval characterizes the landscape of this ground. It was thought that it wanted to make a plane a plan so that the element of these landscapes memorized in the body was reflected in the space of construction, and it tied them more directly.

2,Individuality that makes the best use of piece
I walked with client and town, searched for land, surrounding town was collected, the planning was decided by the process of thinking about the family's life together, and the cooperation of labor work with the client was proceeded. It thought about the cooperation arranging the private room on the first floor, and the living space that held the view concurrently was distributed to the second floor. It composed piling up the box of each life, and considering each glance while thinking about the opening. And, the design was advanced in the process of wrapping it in the person summary with "Wore". The ideal way to which the piece or more helped by esteeming the individuality of each life, and bringing it together by another individuality was requested. The second floor becomes openhearted at a dash, and actually feels the existence of "Wear" while the first floor is a set of the box when entering an internal space. The scenery seen from the window can be intentionally experienced as turned over.
3,Pile it up.
The box of life fused and the fundamental form of living "Enclosure" composed by the wall, the window, the floor, and the roof was passed, and the part and the blank where the film came in succession by wrapping "Wear" from the outside were able to be done, and a little middle area was caused. This is thought to be separate the film that applies the agreement with town as the container of life. It compared it by the material feeling by using general painting in "Enclosure" and using elasticity FRP for "Wore" though it was a similar color as for two films.

4,Structure
This buildings are two wooden stories. It aimed at individuality as the whole and the acquisition of strength by treating wooden by bundling, that is, "Enclosure" and "Wear" two this time, and treating the relation between them. The spreading wooden frame that consists of basic vertical and the horizontal brace is adopted, and "Enclosure" part has been passed by a minimum structure. On the other hand, "Wear" part becomes because it composes of the diagonal material the streak or exist, and strengthens "Enclosure" that becomes a life scene. It did not govern in the same respect to dare to clarify that each part joint part was different, and it was assumed the held settlement from the outside partially.

5,Effect of environment, ventilation path, and heavily clothed
"Wear" prevents the wind that blows from the west, and overdoes the wind that blows down from the north. In addition, the vent window of the second floor is covered like eaves like interrupting shooting on the day of the setting sun at the midsummer.
There is an effect has heavily clothed outside of the outside wall in "Wear". In summer, the air that entered in the wall cools the building by the internal cave's that "Wear it" and "Enclosure" make playing the role like the chimney, rising, and getting out from the slit opened under the eaves in the south.
In addition, the thermal conductivity of "Wear" is low because it is finished up by elasticity FRP and the topcoat after the ventilation trunk edge and plywood are put on the usual roof groundwork. It can be said the heat distance is reduced by reducing the input heat, and piling up some layer-one material, and it is more effective than the heat environment design that relies on only the heat insulator.
Moreover, the shape of this building indoors takes while receiving the wind from the south in the courtyard, and makes the vertical updraft while turning in the stairs and the open ceiling at the center. The wind can cool the room by coming off to the south and the east side of the second floor.

6,Lighting program
"Wear" is caught as a reflector of the illuminator, and it is assumed the general lighting. Six sources of light with the directivity were trained to the top part of the wall. The light reflects to the ceiling and shines on the floor face and the top of kitchen. There is no window in "Wear", and is no hole for the lighting. Moreover, the spotlight is irradiated on the back side of "Wear" on the west side, and it is returned softly indoors, that the light that reflects to "Wear" at the same time as dropping light in front of the door is the second floor. The space is richly produced with such a lighting program at nighttime though it is "Wear" in daytime to invent the effect of various light by time and the weather.


See also:

.

House with Gardens
by Tetsuo Kondo
Himeji Observatory House by KINO architects Mizoe House by Takashi Seisho & Akinari Tanaka
  • http://www.coatesdesign.com Seattle Architect

    This is an amazing project. There is more light in the interior then I had expected by just looking at the exterior photographs.

  • quinn

    I appreciate much of what is coming out of Japan quite often, but I must say that many residential projects posted to this site are rather reminiscent of each other in materiality, form, space planning, etc. I love Dezeen, and yet remain perplexed over the number of Japanese projects, when there is a big lovely world of architecture out there beyond what we are given here. Thanks!

  • torok

    I find these houses really inspiring, but I'm not japanese, so I can't stand not to ask the question: how will it look in 20 years. Or 5, or 2?

    • matt

      It doesn't matter what it looks like in 20 years, because in Japan a building rarely lasts that long….

  • Robin

    A stunning design, but I think the awkward kitchen is a bit of a let down. It doesnt utilise the space well enough and appears to have been relegated to an odd corner on a mid landing. Considering the house is for a family with two children, its a small kitchen too. Extend the mezzanine and put it up by the garden terrace.

  • ste

    great spaces! don't like the exterior much but the inside… brilliant! one thing to complain nontheless: the change of direction of the wooden floor on the staircase (pic1) is a pitty… otherwise close to perfection!