Villa Topoject by AND

| 7 comments

Villa Topoject by AND

A cedar-clad house near Seoul by Korean architects AND spirals up from beneath the ground.

Villa Topoject by AND

The black-stained cedar panels encase the top floor of the two-storey Villa Topoject, projecting ahead of the glazed west face to provide a sheltered balcony.

Villa Topoject by AND

Below this balcony, a decked terrace at ground floor level overlooks a shallow pool of water in the garden.

Villa Topoject by AND

A grass lawn surrounding the house slopes onto the building to cover the roof, where a concealed, walled garden is located.

Villa Topoject by AND

A living room, bedroom, study and greenhouse occupy the first floor, while a guest suite and storage area are buried into the landscape below.

Villa Topoject by AND

Other submerged buildings we've featured in recent months include a dreamy holiday bunker in Portugal and a house in Spain with wedged concrete wings.

Villa Topoject by AND

Green roofs cover a handful of buildings on Dezeen - see our stories about a house with tiered gardens on the roof and a house in an earth and plant-covered hump.

Villa Topoject by AND

Photography is by Byun, Jong Seok.

Villa Topoject by AND

The following project description is from AND:


Villa Topoject

The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes up, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road. Instead of making walls or fences towards the road, the house gently lifts up the topography to form private spaces inside. The house opens up toward the south view and a small creek on the side.

Villa Topoject by AND

It is a home for a couple who wants to enjoy rural life while still commuting to the city. It is a small house, but at the same time, it is a house that entails rich stories. The residents are in contact with land like farmers; also, they observe nature like tourists.

Villa Topoject by AND

Gradually lifted landscape of the mountainous topography becomes a floating mass over a little stream. Villa Topoject rejects the dichotomy of object building versus landscape building. It is a mutant born as a hybrid of the two kinds, and it focuses on the transformation process between the two typologies. The boundary of the site is pulled in as the topography becomes an object, creating semi private outdoor spaces. The private living spaces are formed inside. The continuous exterior spaces meet the interior spaces at all levels adding compact, yet rich spatial qualities. The boundary between exterior and interior, land and building, subject and object becomes ambiguous.

Villa Topoject by AND

Credits:
Architect:  AND - Architecture of Novel Differentiation
Eui Yeob Jeong (principal), Tae Kyoung Lee
General Contractor: AND
Structural consultant: THE Structural Engineering Co.

Villa Topoject by AND

Click above for larger image

Building Summary:
Project Name: Villa Topoject
Location: Gyeonggido, Korea
Completion: June, 2010

Villa Topoject by AND

Click above for larger image

Plot: 600m2
Living Area: 199m2
Structure: RC
Exterior Finish: stained red cedar panels + dryvit

Villa Topoject by AND

  • Zecks

    For all the blurb, this project doesn't embody any topotonics but the hand rail is a nice detail

  • http://www.facebook.com/86.ali Ali Navid

    It is absolutely brilliant, as if they extrude the whole project out of the existing Landscape. Every single element bonds with its surroundings. Love the clay pots sitting between the pebbles.

  • spacs

    Clunky columns, folded geometry, modernist pool, redundant green roof, awkward interior courtyard, random dining table thrown in the window….. Sorry guys this has ticked way too many boxes….. Keep it simple or smart preferably both.

  • Mary

    Incredible house!

  • Domilly

    Not really a home, just the wrong side of polished for me

  • http://www.facebook.com/arq.sergiovargasmontoya Sergio Vargas Montoya

    The feeling is very nice, and I like the design

  • dhamphir

    the bonsai corners are so nice!