Bodega La Grajera by Virai Arquitectos

| 5 comments

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

Spanish studio Virai Arquitectos have completed a sandstone winery that is partially submerged in the ground.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

Located near to the city of Logroño, the Institutional Winery of La Grajera is set into the sloping landscape and has a piazza crossing its roof.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

Ground level entrances are located on both the lower floor, where the wine is produced and stored, and the upper floor.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

Interiors downstairs are finished in stone, while floors and some walls on the upper floor are covered in dark-stained wood.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

A four-storey neighbouring building houses offices.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

There are a few wineries in the Dezeen archive - see them all here, including one by Rogers Stirk Harbour + Partners and one by Foster + Partners.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

Photography is by Jose Manuel Cutillas.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The following text is from Virai Arquitectos:


Memoria

In the estate of La Grajera, west of the city of Logroño and only a few yards from the Camino de Santiago, we find the Institutional Winery of La Grajera.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The Project seeks an equilibrium between the need to announce the presence of the winery and the desire to merge with the landscape: the volumes follow the deformations of the land and are interrupted, moving towards the forest, remaining close to its border and thus respecting the existing vegetation.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

A large semi-basement foundation in sandstone, which houses the production area of the winery, bends and rises to become an element of the building and to turn into an element of the landscape.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

Before this massive construction, the institutional part of the winery is materialized in a light, amplified body in glass and dark ceramic.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The third volume, a small tower housing offices, completes and closes the building, helping to create the pedestrian square that gives access to the different areas: a piazza that is open to the forest, to the landscape and to the panorama.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The presence of two entrances on different heights makes it possible for the winery to remain partly below ground, exploiting the slope of the land; this favours many aspects of the manufacturing process, as for instance the constant temperature of the ground and the use of gravity or natural ventilation.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The material chosen change from the bright exterior to the interior in dark stone, in a didactic itinerary along which it is possible to participate in all the phases of wine brewing, from the growing of grapes to the tasting of the product.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The building aims to find simple bioclimatic solutions that harmonize with the climate and with the location.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The inhabitable areas face south, and protect the areas dedicated to production and fermentation, which remain underground and covered by the hill, thus reducing the need for air conditioning.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The inclined roof is covered by vegetation which, apart from helping the building merge with the landscape, increases the thermal insulation.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The orientation and section of the winery makes it possible to guarantee a natural ventilation of the building, and reduce the need of mechanical ventilation for the industrial process.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

Among the construction systems, a ceramic element used on the facade deserves particular mention; it has been designed by the Virai Arquitectos firm together with the Spanish Favetón company.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

The need to build shutters to protect the large glazed fronts of the institutional pavilion more efficiently from the sun has made it necessary to find a material that could behave homogeneously in the opaque zones of the façade and in the transparent ones of the shutters.

Bodega-La-Grajera-by-Virai-Arquitectos

  • Maria Gina

    Grande verdaderamente expresivo, noble y justo, algo que delata el alma y la valentia, gracias por crear lugares mas nobles y bellos.
    Un saludo cordial.
    Maria gina valero ortiz.

  • Neusmary

    It doesn´t seem a traditional winery, and I like that.
    Congratulations.

  • anne

    I love how the building merges with the landscape! Great project!

  • Michal

    another beautiful project in spain. surprise surprise…

  • http://www.proyectosnavarra.es Ignacio

    PROYECTOS NAVARRA (www.proyectosnavarra.es), an engineering company, also participated in this project with VIRAI Arquitectos in the same team, designing and sharing responsabilities.
    We love you like it and that's why i recommend you this link to enjoy a quick view of its construcction http://www.youtube.com/watch?v=WjjTsgHVZNs