The Park House by
Formwerkz Architects

| 4 comments

The Park House by Formwerkz Architects

The elevated garden of this Singapore house by architects Formwerkz creates a huge canopy to shelter bedrooms beneath.

The Park House by Formwerkz Architects

Creating a figure of eight at first-floor level, the garden wraps around and divides a double-height living room from a kitchen and dining area with a study above.

The Park House by Formwerkz Architects

A black scissor staircase climbs up through the canopy to provide exterior access to these first-floor rooms, while a white spiral staircase leads up from the raised garden to the attic study.

The Park House by Formwerkz Architects

Large areas of glazing let natural daylight into the house, which filters in through thin vertical louvers.

The Park House by Formwerkz Architects

If you're interested in projects from Singapore you can check out a few more here.

The Park House by Formwerkz Architects

Photography is by Jeremy San.

The Park House by Formwerkz Architects

The text below was provided by FormwerkzĀ Architects:


The Park House

Sited in the northeastern corner of the Singapore, the 2-1/2 storey house sits on a sunken piece of land facing a huge park next to the sea.

The Park House by Formwerkz Architects

It is a house designed for a middle-age couple that entertains frequently.

The Park House by Formwerkz Architects

The house is set low to the ground and all the bedrooms are placed on grade while the living spaces on the upper floors.

The Park House by Formwerkz Architects

The bedrooms on the lower floors gets the shade and privacy from the garden and the boundary walls while the communal space on top, connects with the park across the street.

The Park House by Formwerkz Architects

Click above for larger image

Capitalizing on the planning guidelines on Roof Eaves Setbacks, created a 2m wide apron all round the upper floor that stretches to form the car porch canopy.

The Park House by Formwerkz Architects

Click above for larger image

The band of cantilevered concrete is planted on top, elevating the garden to the upper floor while shading the bedrooms on the ground.

The Park House by Formwerkz Architects

Click above for larger image

Site area - 415 sqm
Built-up area - 250 sqm

The Park House by Formwerkz Architects

Click above for larger image

Architect - Formwerkz Architects
Design Team - Gwen Tan, Berlin Lee, Stephen Lim, RuiLin

The Park House by Formwerkz Architects

Click above for larger image

Structural - TEP Consultants Pte Ltd
Builder - PLC (2006) Pte Ltd

  • panulli

    The interior looks quite cheesy.

  • Chris

    Too.Much.White.

  • nitchy14

    Not enough white for me.

  • Pierre Sinsua

    love the white on vertical line effect, heavenly