Cube Court House by Shinichi
Ogawa & Associates

| 15 comments

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

The protruding entrance lobby of this Tokyo house has a seamless frosted facade that glows with diffused light.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Top and above: photograph is by Satoshi Shigeta

Named Cube Court House, the three-storey residence by Japanese architects Shinichi Ogawa & Associates encloses a central courtyard and tree.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Above: photograph is by Satoshi Shigeta

A large double-height room occupies the majority of the ground floor, accommodating a kitchen, lounge and dining area.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Two-storey-high glass walls on both sides of the courtyard permit views across from this living room towards bedrooms on the ground and first floors.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

A glazed sunroof is the only room on the top floor and opens out onto a terrace overlooking the courtyard below.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

You can also see more projects by the same architects here, including a long narrow house divided lengthways.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Photography is by SOA, apart from where otherwise stated.

Cube Court House by Shinichi Ogawa <br/>& Associates

Above: photograph is by Satoshi Shigeta

Here's some more text from Shinichi Ogawa & Associates:


Cube Court House (S Residence)

Within a calm residential area in Tokyo, this house has the two contrasting faces: an intimate, introverted, closed house with courtyard and an outward looking, open glasshouse above.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

A tall wall of frosted glass on the principal façade brings sunlight into the entrance hall, through which the LDK room is accessed.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

The large courtyard is bounded on the North by the LDK and on the opposite side the children’s room and master bedroom.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

The small courtyard is placed for the bathroom and the toilets, interrupting the eyes. Totally closed toward the neighborhood, the cubic courtyard connects these modestly sized rooms indirectly, creating a sense of togetherness, while providing a comfortable, spacious living environment; well ventilated, filled with sunlight and connected to the changing seasons.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

In contrast, the 3rd floor glazed penthouse and a roof top terrace are perfectly opened towards the city.

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Project name: CUBE COURT HOUSE
Completion: 2010
Location: Tokyo, Japan

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Program: residence
Structural system: reinforced concrete, steel frame

Cube Court House by Shinichi Ogawa & Associates

Site area: 177.72 sqm
Building area: 88.75 sqm
Total floor space: 154.60 sqm

  • perpertualstudent

    Slightly bored of seeing these white, characterless buildings. Personally, I think it's just a lazy solution.

  • edward

    Most impressive. That's an amazing sheet of glass in the living area. This is really one of the best I've seen here.

  • xtiaan

    seriously, if you are making architecture in japan, can you do anything less than awesome and white with random japanese architects getting all meta on it?

  • Klaus

    As everyone of their project I really feel like something is missing, it seems like they hide behind the definition minimalism.
    The idea of an introverted cube is super old, the spaces inside are not just minimal, but poorly designed, the entire house is full of proportion issues, not to mention that the frosted facade, it's not just ugly, it's also useless, I'm repeating myself..but i don't see any point in building such a thing..

    Probably I'm wrong, but I really don't understand this house.

  • antonius

    Did the client had any influence in this project? This Kitchen-dining-living area is rediculous.
    Livingroom is smaller then the childroom. Court and void between bathroom and toilet?? What a waste of space. `hit and run architecture`

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    Incredible that one can order a glass that big in Japan. Would have loved to see pics of how they installed it.

    Nice project. Although the photographs focused too much on the living room/dining area. What about the rest of the house?

  • Peter

    Don´t understand the criticism, i think this is a fantastic achievement on limited space, with the height giving a great sense of freedom and contrast to the denser functional zones. The intimate yard is great too, amazing how only a few plants can set a calming tone. I would love to live there.

  • Melanie

    There are actually children living here? All I see is a red futon in the "childroom", and even then, it's apparent in some photos and not in others. What does the master bedroom look like? the kitchen? the bathroom? I'd love to see the glazing in the bathroom. I love, love, love modern architecture, but I wish that the photos would showcase not only all the rooms/spaces, but also "real-life" interiors.

  • Henry

    Did anyone else notice the stronge orange strip light near the curb? what is that?

  • noyz

    Parabolic antenne neighbours on the left side must be very happy with that absurd frosted facade volume obstructing their sun and views. Less (pointless minimalism) is more (people) = better architecture.

  • anaglypher_08

    It looks like a model house that developers showcase to grab the market but they too have a proper functioning layout!!

  • Chris

    I hate seeing vast expanses of walls being wasted. Minimalism is meant to be about refinement and functionality, not sparsity and waste.

  • pvp

    if you want to see a big piece of glass in japan look up tezuka architect’s matsunoyama natural science museum
    http://www.architecturenewsplus.com/cdn/images/o/

  • ghf

    pvp, the tezuka project is an acrylic panel to deal with snow weight issues. I would like to see glass details for this project haha. never going to happen though…

  • http://www.jualsewarumah.com rumah

    cool for fuzziness light, but maybe for front space like so empty
    IMHO