Sulzberg-Thal Fire Station
by Dietrich Untertrifaller

| 5 comments

Fire Station, Thal by Dietrich Untertrifaller

Hoses hang inside an illuminated glass tower at this timber-clad fire station in western Austria by architects Dietrich Untertrifaller.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The timber that cloaks that building's exterior is silver fir, which is typical of architecture in the surrounding village of Sulzberg-Thal.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

Behind the cladding, the fire station has a masonry-constructed ground floor and a timber-framed first floor.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

A large room on the ground floor houses two fire engines beside a slightly elevated radio and control room, while a classroom, an archive and an office are located on the level above.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

We've never had a fire station on Dezeen before, although we have featured a couple of unusual police stations - see them here.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

Photography is by Bruno Klomfar.

Here's some more information from Dietrich Untertrifaller:


Fire station, Sulzberg-Thal

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The prominent location of the new fire station at the boundary of the village and engaged in a spatial dialogue with Gasthaus Krone (inn) required a sensitive and discreet integration of the new building into the villagescape.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The building is ideally sited in relation to the topography, with forecourts forming a separate square within the village fabric. This way fortified structures are reduced to a minimum and the road layout remains intact.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The square is located between the fire station and Gasthaus Krone, forming a scenario which is typical for Sulzberg Thal.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The building features a clear separation into vehicle depot with control room and all other uses that are grouped according to room height and temperature into compact units.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The radio and control room is slightly elevated, overlooking both the vehicle depot and the forecourt with the crew entrance. Parking for emergency operations is planned as gravel lawn lining the road.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The building has ground-level access from the main road, with the slightly projecting top floor marking and shielding the entrance area.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The control area and locker rooms adjoin the entrance. The top floor with a classroom, village archives, an office and auxiliary rooms opens to the village boundary, thus signaling the public function of the building.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The vehicle depot is built as a solid structure, while the top floor is planned as a timber construction. The facade features silver-fir-cladding, which gives the building a uniform appearance as is typical for the village.

 Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The large continuous glazing structures the building, creating an air of lightness and transparency to all angles. External shading protects the interior from overheating.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

The tube-shaped tower is built as timber construction with glass on two sides, revealing a glimpse of the activities taking place at the fire station.

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

Client: Municipality of Sulzberg

Architectural design: Dietrich | Untertrifaller

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

Project management: R. Grups
Competition: 2008

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

Construction: 2009 - 2010
Location: A-6934 Sulzberg-Thal

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

Floor space: 604 m²
Volume: 3,060 m³

Fire Station, Thal by Dietrich | Untertrifaller

Building costs: 1.26 m Euro
Partners: Structural engineering - concrete: Mader Flatz, Bregenz | Structural engineering - timber: Merz Kley, Dornbirn | Building services engineering: Pflügl Roth, Bregenz

  • http://twitter.com/Kriccc @Kriccc

    Elegant… but looks like a Chapel

  • panulli

    Has anyone noticed that the tower looks photoshopped on the 14th picture? It seems to be much wider than on the other photos.

  • Johan

    it looks more like a church, thanx to the antenne on the roof

  • Tom Ford

    Church of fire. Nice stuff.

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    A fire station… made entirely out of wood.

    Those cocky firemen ;)