Building Tilelamp at Casa do Lado
by 20.87

| 4 comments
 

Brazilian studio 20.87 has used plastic panels and LED lighting to transform an old house in São Paulo into a giant lamp (+ slideshow).

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

The translucent corrugated panels were screwed to a wooden frame placed around the building, allowing the lighting mounted around the edges of the facade to diffuse through.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

The former house is located beside design store MiCasa and is used as a gallery for design exhibitions.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

A previous installation we've featured at the building consisted of metal tubing and lamps wrapped around the inside and outside - see it here.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

See more projects in Brazil.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 2087

Read more details from the designers below:


The project was developed as a request of design store MiCasa. It consists of the scenographic customization of the adjacent building to the store, in order to host an art exhibition in its interior.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

After the concept was defined, the construction lasted approximately four weeks. To start with, we decided where the LED tapes would be placed.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

Simultaneously, we constructed a wood structure to receive the tile covering.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

With the conclusion of the installation of the lighting, the structure was fixated on the walls of the house at a distance of 20 centimeters from the original construction in order to leave a space between the wall and the tiles, making the lighting more subtle and correcting any sort of irregularities that could be present in the surface of the walls.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

The tiles were custom made for the project and fixated with screws.

Building Tilelamp at Casa do Lado by 20.87

The permanence of the installation is of approximately 6 to 10 months, for a new building will be constructed in the same ground afterwards.

  • http://compositionzerotwo.blogspot.de/ steffi

    I like the clear optic during the day and the touch of mythic in the night. Really nice project!

  • elton

    It looks like a pretty cool light box at night but I’m sure this project would look a lot more dynamic if they could reveal part of the old house.

  • jon

    Looks like a shallow gimmick.

  • Guy

    Agree it looks good, but would also like to see what’s underneath.

    And I can understand being fixated by screwing, but not screws ;)