Villa SK by
Atelier Thomas Pucher

| 5 comments
 

Austrian architects Atelier Thomas Pucher built a glass box and courtyard onto this house in Graz to bring the family's living space outdoors (+ slideshow).

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

Two steel beams mark out the concrete roof structure, which can be accessed from the first floor of the house and used as a terrace.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

The glass box provides a new living area, which is screened on one side by an internal brick wall.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

Outside, a concrete floor wraps around the glass box and leads to the square courtyard, which wraps around a walnut tree.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

At the far end, a rough stone wall provides shelter to the courtyard.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

See all our stories about residential extensions »

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

Photographs are by Lukas Schaller.

Here's some more information from the architects:


The initial assignment for the Villa SK was to rebuild with a rather limited budget an existing single family house and adjust it to the needs of its future inhabitants. Instead of redeveloping the old structure, the decision was made to add a contrasting annexe that would extend the living area of the house into the garden.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

This choice allowed us to keep intact the main structure of the existing construction and reserve it for private functions, such as bathrooms and rooms for the children. On the other hand, the most public function of the house – the living room – is now surrounded by nature and becomes the central element of the house.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

The first floor of the existing house is a more reserved area for the owners and the roof of the annexe serves as an exterior terrace.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

The extension volume consists of three materials — large glass panes, rough brick and red coloured concrete. The concrete structure that forms the roof is composed by two major beams, which extent almost to the limit of the plot.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

Although supported by thin metal elements, the roof structure appears to hover over the rough stone wall, creating a clear but delicate contrast between these elements and materials. In this gesture, the building embraces the existing walnut tree, forming a calm and reserved courtyard.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher

The wide glass panes provide an intimate connection from the interior space with the outside scene, from spring’s lush greenery to winter’s bright snow. In this way, nature and architecture are interwoven to create a welcoming and harmonious backdrop for family life.

  • http://www.cplusc.com.au Clinton Cole

    The courtyard reminds me of Charles Correa’s beautifully serene Gandhi Smarak Sangrahalaya (Gandhi Pavillion) at Sabarmati Ashram, Ahmedabad.

  • http://gavinckirby.me/ Gavin.C.Kirby

    Ooooh, I wasn't expecting it to be an extension of a traditional house after my first glance of the photograph on the Dezeen homepage.

    I always appreciate this type of architecture, and the bravery of the decision required to go with a design that is so different, so at odds with what it will be joined to.

    What I really do like about this, is that whilst the building succumbs completely to its modernist style, the use of such different materials, in such natural finishes, give it a visual richness that so many contemporary modernist-minimalist designs either purposely eschew or indeed never truly achieve.

    And some of the photography… the 4th photograph in particular of the courtyard bathed in the warm summer sun is so reminiscent of the great photography of the mid-century modernist style of the Case Study Houses, that it almost feels like one.

    A truly splendid space.

  • Paul

    The roof looks damaged – a straight edge would have been much nicer. Otherwise it’s great!

  • Matthew

    Mies. That is all.

  • shahd

    The transition from the traditional house to this modern extension is somehow shocking. However, the natural finishes of the materials are complemented with the transparency of the glass, which creates a visual connection with the surrounding nature. The minimalist approach of the design keeps reminding us of Mies’ Farnsworth house but the privacy here is more respected by distinguishing between private spaces in the rest of the house and the living room on the courtyard.