Tablehat by
Hiroyuki Shinozaki Architects

| 1 comment
 

Courtyard gardens bite through the walls of this cafe in Japan by Tokyo studio Hiroyuki Shinozaki Architects (+ slideshow).

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

Glass screens allow views across the courtyards from each of the five dining areas that comprise the Tablehat cafe, some of which are only large enough to accommodate a single table.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

A wooden roof sits like a series of boxes atop the single-storey building, with openings that let daylight through to the plants and flowers in the courtyards.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

The cafe was constructed beside the client's house and a door leads into it from the side of the existing building.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

Hiroyuki Shinozaki Architects more recently completed a controversial house with holes in the walls and floors.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

See more projects in Japan »

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

Photography is by Kai Nakamura.

Here's a short description from Hiroyuki Shinozaki:


Tablehat

This small cafe is built in the peaceful residential street of Odawara city.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

If it looks up, there are some on which the air of various sizes is likely to collect.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

On the scale as shown in a table, they stood in a row superficially and have floated, under them, tables, chairs, plants, and the kitchen are placed.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

The air as the exterior enclosed by the foundation of concrete and the air of various sizes which collects on it as an inside are making a border of inside and outside in the place with a height of 1.8 m.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

How to make a border as air of suchinside and outside is tried.

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

Client: individual owner
Location: Kanagawa, Japan

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

Site area: 341.19sqm
Built Area: 49.51sqm
Completion date: September 2011

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

Plan – click above for larger image

Structure: Wood frame and reinforced concrete, 1 storey
Structure engineer: Tatsumi Terado Structural Studio

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

Section – click above for larger image

Producer: Uemura Design Studio
Lighting design: Izumi Okayasu Lighting Design
Contractor: Sensyu, Ltd

Tablehat by Hiroyuki Shinozaki

West elevation – click above for larger image

  • http://www.franceshunt.co.uk/ Frances Hunt

    I love how the glass prevents any natural light being lost from the outside world. On the other hand, privacy would be a main issue.