Kfar Shmaryahu House
by Pitsou Kedem

| 4 comments
 

Windows are hidden behind timber screens that fold back in all different directions at this family house in Israel by architect Pitsou Kedem (+ slideshow).

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

The louvred panels fold around two of the house's elevations and sit flush with the white-rendered walls to create a completely flat facade. They screen every window to moderate light and privacy levels inside the house.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Each screen is mounted to either a hinge or a pivot on the side or on the top, forming a mixture of doors and canopies. They can be opened in any combination to open or close different rooms out to the garden.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

"We can achieve a composition that is balanced, dynamic, haphazard, closed or open within the same framework," explain the design team.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Pitsou Kedem designed the two-storey house for a family living in Kfar Shmaryahu, Israel.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Behind the timber screens, the house contains an open-plan living room, dining room and kitchen that wrap around a staircase at the rear. Four bedrooms occupy the floor above.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

The rear elevation is fully glazed and recessed, creating a sheltered first-floor balcony and a ground-floor terrace below.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Pitsou Kedem's studio is based in Tel Aviv. Past projects include a furniture showroom for B&B Italia and a refurbished apartment with a vaulted stone ceiling. See more architecture by Pitsou Kedem.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

See more architecture and interiors in Israel, including a house with two matching concrete blocks.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Photography is by Amit Geron.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Here's a project description from Pitsou Kedem:


The arrangement of objects in a given space or a defined format in order to give meaning to the placement and arrangement of the items, the result of the relationship between the object and the framework of the artistic creation.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

A private, family residence in an urban environment. From without, the building does not reveal that it is a home. It resembles a mold or an artist's canvas or an almost two dimensional frame within whose area various openings have been placed and which are enveloped with a dynamic system of wooden, linear strips.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

The planar distribution of the "picture" or, in this case the front façade, creates a non-symmetrical composition which pulls towards the flanking faces in an attempt to suggest that this is, in fact, a three dimensional mass. The arrangement of the objects (the openings) is always fixed and allows for one central and permanent composition.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

The ability to reverse the balanced composition into a dynamic one is made possible thanks to the design of a system of smart blinds that allows the blinds to be lifted upwards whilst they are folded into what resembles a roof. All the rails and fixtures are hidden and so, when the façade is closed the dynamic and changing possibilities hidden in the residence's façade are not apparent.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

All the openings open separately and so allow for different compositions. At any given moment and for whatever reason (privacy, protection from the sun) the relationship between the object and the plane can be changed. Thus we can achieve a composition that is balanced, dynamic, haphazard, closed or open within the same framework.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Movement through the house is accompanied (thanks to the flexible blind system) by different views of the outside, some exposed and bare, others undisguised and others framing a section of landscape especially designed for it. This selfsame changeability and flexibility also allows control of the amount of sunlight and natural light entering through the openings and into the homes spaces. These spaces are characterized by a restrained use of materials and form so that the light penetrating the space creates a sense of drama, movement and dynamism which seems to breathe life into the souls of the silent walls.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Thus, in effect, the system of relationships between the street and the structure composed of changing, but two dimensional compositions on a framed and flat plane develops, for the user of the house's spaces, an open area that incorporates abstract or tangible images with volume.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

The relationship between these same volumes (the walls, the stairs, the various partitions and the different elements in the house) and the space, create, through the structures changing façade and the dynamism of the blinds, changing compositions, sometimes controlled and sometimes random with a new and different experience being created each time for the user and those living in the home.

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Above: site plan - click for larger image

Design: Pitsou Kedem
Design team architects: Pitsou Kedem, Irene Goldberg, Raz Melmaed
Project: Private home
Plot size: 1500 square meters. Built-up area: 600 square meters

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

 Above: ground floor plan

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Above: first floor plan

Kfar Shmaryahu House by Pitsou Kedem

Above: section

  • http://twitter.com/burtja @burtja

    I really like it when architects manage to make a simple form beautiful using texture and detailing.

  • http://netzfx.de Oliver

    Great clean architecture: good woodwork and very nice stairs. Love this.

  • sor perdida

    Truly beautiful! So contained, yet full of delightful spatial moments, it carries the modernist vibe afresh.

  • mert

    A new target.