IJburg Villa by
Marc Prosman Architecten

| 7 comments
 

This timber-clad house by Dutch office Marc Prosman Architecten was one of the first to be constructed on an artificial island in IJburg, Amsterdam (+ slideshow).

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

As one of six man-made islands that make up the IJburg district, East Rieteilanden is a residential neighbourhood where approximately 80 new homes are in development.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Each residence on the island is given a similar-sized plot and is shaped by a series of construction guidelines. "The maximum size of the building has resulted in a uniformity of volumes on the island," Marc Prosman Architecten's Martien ter Veen told Dezeen.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

For IJburg Villa, the architects designed a rectilinear two-storey volume with rectangular recesses creating an entrance porch and first-floor balcony.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Lengths of pine are arranged vertically across the outer walls and also provide shutters across the windows. The building is positioned beside the water, so a layer of green water-repellent foil is inserted behind the cladding and can be glimpsed through the gaps between each wooden panel.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

"The brown timber gives the closed facade depth and lightness," says Ter Veen. "Its appearance refers to the reed that is planted along the shores of Rieteiland-Oost island."

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

An area of concrete surrounds the outer walls of the kitchen and indicates the entrance into the house.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Beyond the entrance, the kitchen is positioned on the right, a living room is to the left and a staircase leads up to three bedrooms upstairs. The largest of the bedrooms has a private bathroom and opens out to the balcony overlooking the water.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

The architects also added a long bookshelf along one wall at ground floor level, which is lit from behind by a frosted window.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Other completed residences on East Rieteilanden include a house with an entirely glazed rear facade and a timber house with a spiral staircase on its side. See more architecture in IJburg.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Photography is by Milad Pallesh.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Above: site plan

Here's a short description from Marc Prosman Architecten:


On this new IJburg parcel Marc Prosman Architecten designed a detached villa, carefully embedded in this island by its open and panoramic qualities. This spacious experience with a beautiful view on the water resembles the client's wish for a sense of freedom and characterises the design.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Above: ground and first floor plans

The back facade is mostly glass fronts, providing access to a platform terrace and the building wide balcony. The fronts are subtly framed by the same wooden structure as all facades, giving this villa its coherent appearance. The entrance at the front is being accented by a concrete frame.

IJburg Villa by Marc Prosman Architecten

Above: long section - click for larger image

Next to the entrance the kitchen is situated; the living room at the back faces the water. One wall consists of glass, mainly. A horizontal strip of frosted glass on the outside is a bookcase on the inside. This welcomes diffuse light into the living room, without affecting the occupants' privacy.

  • FMktg&Ve

    I really love the choice of materials and the way they relate with the environment.

    • yolandi

      I’d disagree, no apparent attempt at merging this dwelling into its immediate context. Great use of panoramic kitchen window though.

  • http://twitter.com/izelana @izelana

    Very nice! It looks liveable.

  • http://www.renderingofarchitecture.com cristina

    Nice configuration of volumes and spaces. Good job!

  • Axel

    Personally, I would prefer the wood-cladding to go horizontal. Otherwise, clean job!

    • Peter Scorer

      If the cladding was to go horizontally, you would need impossibly long boards to achieve seamless lines. Vertical is perfect and practical in this application.

  • Concerned Citizen

    Would you look at that? No bathrooms opening into the kitchen or living room! See, it CAN be done.

    Great simple plan and great exterior, too.