8Kumo
by TANK

| 4 comments
 

Unfinished concrete is combined with exposed plywood in this Tokyo apartment renovated by Japanese architecture firm TANK (+ slideshow)

8kumo by TANK

TANK wanted to create a more spacious and flexible layout in the compact Japanese apartment, which was previously divided by a narrow corridor into various cramped rooms.

8kumo by TANK

"I considered that the room should have flexibility and the tenant can arrange it as she likes," explains the designer.

8kumo by TANK

The team began by making the bathroom much larger and inserting sliding doors on both sides, enabling an extra route between the bedroom and the hallway.

8kumo by TANK

The narrow entrance hall is designed as a "Doma" - a traditional Japanese entranceway - with a bare concrete floor that contrasts with the raised wooden flooring of the living area.

8kumo by TANK

An exposed larch frame extends out beneath a raw concrete ceiling, while vertical batons combine with plywood sheets to form a screen dividing the bedroom from the living area.

8kumo by TANK

The bedroom and adjacent closet are doorless, with walls and ceilings designed to look deliberately incomplete.

8kumo by TANK

"There are no doors for the bedroom or walk-in closet," explains TANK. "The walls and ceiling have an unfinished look, I leave it to the tenant's taste as to how to utilise these rooms."

8kumo by TANK

A clear glass lampshade houses a bare bulb that descends from the ceiling in the bedroom, casting long shadows from the wooden frame.

8kumo by TANK

Other projects we've featured by TANK on Dezeen include an apartment with floors and ceilings covered in the same boards and a Tokyo apartment with removable patches of carpet to be used as flip flops.

See more Japanese houses on Dezeen, or see our Pinterest board filled with Japanese residences.

8kumo by TANK
Floor plan - click for larger image
8kumo by TANK
Elevation one - click for larger image
8kumo by TANK
Elevation two - click for larger image
8kumo by TANK
Elevation three - click for larger image
8kumo by TANK
Elevation four - click for larger image
  • http://www.designsourcebook.net owls house london.

    Goodness, if it’s been “designed to look deliberately incomplete” they have definitely succeeded! I’m not sure I understand the appeal..

  • Dave Gronlie

    Why do they even bother with the selective installation of drywall? They could just go with insulation and plastic sheets for walls.

  • Bikeman

    Oh please. My builder can do the same thing, but has ethics that wouldn’t allow him to pass off an unfinished house as “designer”.

  • Math. vega

    Wonderful!