JGC House
by MDBA

| 6 comments
 

This house outside Barcelona by Spanish studio MDBA features a glazed living room that thrusts out towards the descending landscape (+ slideshow).

JGC House by MDBA

The three-storey family house is constructed over the edge of a hillside in the town of Sant Cugat del Vallès. Maria Diaz of MDBA wanted to take advantage of the panoramic views, so she designed an L-shaped residence that extends outwards at the rear.

JGC House by MDBA

Floor-to-ceiling glazing surrounds each rear elevation, plus a balcony stretches out beside the living room and kitchen.

JGC House by MDBA

In contrast, the front of the house has a white-rendered facade with square windows and a wooden front door.

JGC House by MDBA

"The form and the position of the house is a response to the shape and aspect of the plot, closed on the street side and open to the city landscape," says the studio.

JGC House by MDBA

Steel I-beams support the weight of the projecting living room and extend up through the floors. A hillside patio is located underneath, while a terrace sits over the roof.

JGC House by MDBA

The house's staircase is positioned next to the entrance, leading to three bedrooms on the top floor and a garage downstairs.

JGC House by MDBA

We've featured several houses on Barcelona's outskirts in recent months. Others include a residence that looks like a cluster of concrete cubes and a house with an X-shaped plan. See more houses in Spain »

JGC House by MDBA

Photography is by Adrià Goula.

JGC House by MDBA

Here's a few extra details from MDBA:


JGC House

The form and the position of the house is a response to the shape and aspect of the plot, closed on the street side and open to the city landscape. Each level has its own relationship with the external space.

JGC House by MDBA

Vertical communication is a backbone that connects spaces on either side, it is closed at the entrance and it opens itself to the landscape in the upper floor.

JGC House by MDBA

Windows on the street define the landscape inside wall massivity and towards interior garden, the house opens itself looking to the city, massivity disappears and prevails the volume that looks for the landscape.

JGC House by MDBA
Site plan
JGC House by MDBA
Basement floor plan - click for larger image and key
JGC House by MDBA
Ground floor plan - click for larger image and key
JGC House by MDBA
First floor plan - click for larger image and key
JGC House by MDBA
Cross section - click for larger image
  • Tuonra

    Nice house, but those columns are positioned very badly.

    • Naitsabes

      I like the built ones better than the ones in the drawings.

      • Tuonra

        Seems like they moved the windows outwards but didn’t alter the steel construction accordingly. Also, they should’ve used round columns.

  • lucre

    Come on, where is the furniture? It is sad.

  • starrynight

    What the hell? That’s not a house, its’ an office building or a store front.

  • ibz

    Nice house – simple, beautiful spaces, unpretentious, luminous, comfortable – that’s how architecture should be done nowadays. I’m sure the client is happy in there.

    A fresh post in a blog full of artificial things. Congratulations to the architects.