SANAA wins Taichung Cultural
Centre competition

| 6 comments
 

News: Japanese architecture studio SANAA has won a competition to design the Taichung Cultural Centre in Taiwan.

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition

SANAA's proposal for a stack of warped cuboids beat proposals by international firms including Eisenman Architects of New York and Mass Studies of Seoul.

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition

Translucent mesh will be draped from the edges of the roofs to create curving curtains around the buildings. The cuboids will sit at angles to one another and overlap at the corners to link exhibition spaces, libraries and reading areas within the new Taichung Cultural Centre.

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition

Visitors will enter through a large plaza beneath the volumes in the centre of the complex. Inside there will be three main storeys interspersed with mezzanines.

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition
Ground level plan - click for larger image

A spiralling ramp will connect private study areas piled on top of each other around the sides in one of the largest spaces. The offset volumes will create large covered outdoor spaces and roof terraces, providing seating areas for cafes.

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition
First level plan - click for larger image

SANAA recently presented designs for a new campus for Israel's leading design school and is shortlisted to design a new headquarters and visitor centre for the Nobel Prize in Stockholm.

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition
Second level plan - click for larger image

Beijing architects MAD have designed a convention centre for Taichung, while Stan Allen constructed a pavilion of bamboo scaffolding at a former airport in the central Taiwanese city.

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition
Long section - click for larger image

See more projects by SANAA »
See more architecture and design in Taichung »
See more cultural architecture »

SANAA wins Taichung Cultural Centre competition
Cross section - click for larger image
  • Gregor

    Something Gehry-sh in it’s appearance at a glance!

  • Munchman

    Though I’m certainly a fan of some of SANAA’s work, this just looks like “lets just throw together some diagrams rather than actual floor plans, our name will take care of the rest.”

  • MM

    SANAA meets Gehry?

  • Dom

    Looks like an expansion of SO-IL’s Kukje Gallery.

  • idplano

    The idea of lightness as a point of view is okay. But such abstraction sometimes gives chills.

  • ringo star

    SANAA explore non-hierarchical spatial organisation. The plan of the permanent exhibition space is repeated in the un-ordered arrangement and massing of the building. The elevated garden over the community plaza orientates without assuming centrality. The building is covered in mesh which is itself a non-hierarchical element insofar as it can potentially be wall, floor, roof etc. The project is a kind of ‘gently weeping’ deconstructivism.