Espace St-Denis by
Anne Sophie Goneau

| 1 comment
 

Exposed brick walls and a large bookshelf are on show through the glazed facade of this ground-floor apartment in Montreal by Canadian designer Anne Sophie Goneau (+ slideshow).

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

Anne Sophie Goneau began the renovation by stripping the apartment back to its structure, revealing raw brick walls and steel I-beams, then designed an open-plan layout with a bedroom on side and a bathroom at the back.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

"The concept was to highlight the raw materials discovered during the demolition, in order to communicate their material, their relief and colour environment," explained Goneau.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

A kitchen runs along one side of the space. Glossy black cabinets, surfaces and appliances flank the exposed red brickwork, while a contrasting white counter is positioned in front.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

"The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room," said Goneau.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

A floor-to-ceiling glass partition separates the kitchen and dining area from the main bedroom, which residents can choose to screen with curtains.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

A full-height bookshelf is positioned in front of this bedroom, forming the backdrop of a living room that is also furnished with a large green sofa and a pair of reclaimed wooden armchairs.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

A timber-lined corridor leads to a second bedroom and bathroom towards the rear. The bathroom is divided into sections; on one side the bathtub and steel sink are surrounded by white walls, while the adjacent shower and toilet are contained behind dark-tinted glass for privacy.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

Photography is by Adrien Williams.

Here's a description from the designer:


Espace St-Denis

The project is the design of a 1,280 square feet condo located on the ground floor of a triplex in Montreal. The mandate was to divide each living area in order to maximise while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition (brick wall, wall hemlock and steel structure), in order to communicate their material, their relief and colour environment.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

Upon entering the hall is semi-closed hall, so that it has an overview of the condo. The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. A green velvet sofa, two vintage chairs and a bookshelf that leans against the bedroom wall bound the living room.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab which was covered by a light grey epoxy and polyurethane matt finish to replicate the natural colour of concrete. The primary and secondary bedrooms, as well as the bathroom, are glossy white epoxy to distinguish the private area of the common space.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode was installed in the recessed ceiling for a more intimate setting, which features the original hemlock wall.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

Tone on tone, glossy black kitchen cabinets and electrical appliances are blended. The cooktop with integrated sub-hood, allows maximum exposure of brick wall, the backsplash, lit by a light-emitting diode recessed in counter.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

The dining table becomes the visual continuity of the kitchen island. In the bathroom, custom-made stainless steel countertop and bath rectilinear shapes are stacked on each other, forming a sculptural composition. On the floor, a white epoxy and in the shower a dark grey epoxy were applied.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

The contrast between these two colours form a psychological boundary of two areas: one is clear and bright, the other, darker, creating a private area for the shower and toilet. The window allows natural light in the room while preserving the intimacy of the space, with a frosted film.

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau

Project name: Espace St-Denis
Description: Design of a condo, storefront
Design: Anne Sophie Goneau
Location: Montreal, Quebec, Canada
Date: 2013

Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau
Floor plan - click for larger image
  • djnn24

    Now that is my kinda house.