Barneveld Noord railway station
by NL Architects

| 4 comments
 

This railway station in the Netherlands by Dutch studio NL Architects comprises a cross formation of shipping containers that frame a transparent waiting room and cafe (+ slideshow).

Barneveld Noord by NL Architects

NL Architects designed the Barneveld Noord station for Dutch national railway service ProRail, which is upgrading 20 stations across the country as part of a campaign called Prettig Wachten, or Pleasant Waiting. The aim is to make waiting for trains a more comfortable experience for passengers.

Barneveld Noord by NL Architects

"One of the keys to the success of Prettig Wachten is to introduce human presence on these stations, to create some sort of informal supervision," said the architects, explaining the concept to add features such as WIFI and artwork to stations.

Barneveld Noord by NL Architects

The architects used shipping containers to create a temporary structure that could easily be relocated.

Barneveld Noord by NL Architects

"Containers seemed a cheap and light material that can easily be put together and taken apart, " the architects told Dezeen. "These huge building blocks allowed us to create a large sculpture with minimal effort."

Barneveld Noord by NL Architects

Three of the containers form a roof above the glazed waiting room. One has an open bottom, creating a double-height space, while the other two are sealed to provide overhead storage.

Barneveld Noord by NL Architects

A fourth container has been flipped on its side to form a clock tower in the middle of the structure. A toilet is located inside, with a skylight overhead to let in natural light.

Barneveld Noord by NL Architects

A gilded chicken sits on the top of the tower, as a reference to the local egg farming industry that earned the route its nickname "chicken line".

Barneveld Noord by NL Architects

Photography is by Marcel van der Burg, apart from where otherwise indicated.

Here's a project description from the architects:


Barneveld Noord

ProRail, responsible for the railway network in the Netherlands, together with the so-called spoorbouwmeester Koen van Velsen (the national supervisor for railway architecture) started a campaign to make waiting more comfortable: Prettig Wachten.

Barneveld Noord by NL Architects
Photograph by Bart van Hoek

Travellers experience waiting on a station as much longer then waiting within a vehicle. Surveys have indicated that waiting time is experienced as three times longer than it actually is. In this respect especially small and medium sized stations proof a big challenge. These smaller stations are usually unmanned, desolate, often creating a sense un-safety. What can we do to improve them?

Barneveld Noord by NL Architects

The waiting areas of in total twenty stations throughout the country will be upgraded, both functionally and cosmetically: introduction of washrooms, wifi, floor heating, railway TV. Or art! One of the keys to the success of Prettig Wachten is to introduce human presence on these stations, to create some sort of informal supervision.

Barneveld Noord by NL Architects
Photograph by Bart van Hoek

An effort is made to create small multifunctional shops. In Wolvega for instance a flower shop will be opened, the florist will also be serving coffee and will even be cleaning the restrooms.

Barneveld Noord by NL Architects
Photograph by Bart van Hoek

In Barneveld Noord a bike-repair shop will be included run by people that are 'differently able'. They will contribute to the maintenance and hopefully prevent the broken window syndrome. In Barneveld Noord a new station will be build. Well station, perhaps more a bus-stop. But then again, quite an intriguing bus stop. It is supposed to be a temporary structure. Hence the station will be build out of shipping containers. The containers contain space, but also form space. They will be combined into an explicit arrangement. Together they form an ambiguous but strong sign. Minimum effort, maximum output.

Barneveld Noord by NL Architects
Long section

Three containers are 'suspended' in the air. Together they form a 'roof'. One contains the installations, the other storage. The third will be opened at the bottom. It forms the headroom for the enclosed but fully transparent waiting area, creating a double high space.

Barneveld Noord by NL Architects
Cross section

The fourth container is flipped to an upright position. It makes an instant tower. The tower contains a clock. And a wind vane. Since Barneveld is the egg capital of the Netherlands - the station is located on the so-called Chicken Line - not the typical rooster will be mounted, but a gilded chicken. The tower holds a lavatory, 11.998mm high, topped by a glass roof. Royal Flush.

Barneveld Noord by NL Architects
Front elevation

Project: train station in the framework of Prettig Wachten, 2011,
Completion: 2013
Initiative 'Prettig Wachten' and Supervision: Spoorbouwmeester Koen van Velsen / ProRail
Client: ProRail
NL Architects: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
Project Architect: Gerbrand van Oostveen
Team: Kirsten Hüsig, Barbara Luns, Gert Jan Machiels and Gen Yamamoto with Aude Robert and Christian Asbo
Consultant: Movares
Contractor: Strukton

  • http://jordanjlloyd.me Jordan J. Lloyd

    Another great project by NL Architects. I think these guys are vastly underrated.

  • mwigle

    This looks like a fantastically responsible and ethical design for a public train station. It may also be the best usage of shipping containers from the fad that never seemed to take hold.

  • Concerned Citizen

    Great project.

  • Jack McAdam

    A perfect answer for a cafe and waiting room for a rural railway station. Nicely done. We are presently planning a similar system of containers, with a much larger footprint, for a “container village” to establish an Academy of the Arts here in Canada, just outside the city of Toronto. It is an inspiring project.