Red cedar clads extended Parisian house
by CUT Architectures

| Leave a comment
 

A 100-year-old house in Paris has been renovated and extended by local studio CUT Architectures to frame a garden facing the morning sun and create a shaded terrace overlooking a nearby park (+ slideshow).

House in Meudon by CUT Architectures

CUT Architectures refurbished the existing House in Meudon, which is home to a family of three. The building was constructed by the client's grandfather and was only 42 square metres in size, so a timber extension was added to create extra room.

House in Meudon by CUT Architectures

"We wanted to keep the sentimentality and feel of the existing house in the new extension," architect Yann Martin told Dezeen. "It was very much a working house, with rabbits in the garden and wood for the chimney."

House in Meudon by CUT Architectures

The new extension doubles the size of the building and provides extra space for the parents to work separately from their teenage child.

House in Meudon by CUT Architectures

The architects sourced native red cedar and used it to wrap both the existing structure and extension. They then constructed a south-facing timber terrace at the front.

House in Meudon by CUT Architectures

"We liked the idea that the established house was wooden framed and wanted the new extension to be constructed from steel and wood, with the trees and view surrounding it," Martin explained. "The use of timber helps to create a continuous surface across the build."

House in Meudon by CUT Architectures

Raised one metre above the ground to match the original property, the extension contains a large living room with bare white walls that contrast with the black-framed windows.

"It was difficult to build on the soil that was marked from years of clay and chalk digging in the undergrowth, so when we built the new extension, we provided a concrete base that gave the house a strong footprint and two separate gardens," Martin said.

House in Meudon by CUT Architectures

The terrace sits just in front and features a slatted roof to shade it from the sun, creating a pattern of shadows that filters through the facade.

House in Meudon by CUT Architectures

A master bedroom and bathroom are tucked away at the rear, leading out to a sheltered garden where the owners can enjoy the morning sunrise over breakfast.

In the original structure, a bedroom and bathroom offer separate living spaces for the youngest member of the family.

House in Meudon by CUT Architectures

Here's some more text from the architects:


House in Meudon, France

The project is the extension and refurbishment of a very small detached house in Meudon, one of the nearest suburbs of western Paris. The location is exceptional; the plot is on the hill offering fantastic views and facing a park. The existing house was in a very bad condition but the owners had a sentimental attachment to it and didn't want to tear it down.

House in Meudon by CUT Architectures
Floor plan - click for larger image

The extension is twice the size of the existing house including a 20m² terrace. The extension is a wooden structure with a zinc roof almost invisible from the garden. Both the extension and the existing house are wrapped with vertical timber giving a continuous surface to the two volumes.

House in Meudon by CUT Architectures
Section one - click for larger image

The living space and the terrace are lifted 1.2m above the garden level to match the existing house ground floor level and turning the terrace into a promontory for the views. The bedroom and bathroom space is on the natural ground level on the back of the plot. The articulation of the extension creates two gardens for the house: the one in the back for the morning sun and the one in front, facing the park and south-west from the terrace.

House in Meudon by CUT Architectures
Section two - click for larger image