Monk Mackenzie and Glamuzina Patterson
create angular giraffe shelter at Auckland Zoo

| 2 comments
 

The two intersecting roofs of the Giraffe House at Auckland Zoo in New Zealand were designed to comfortably accommodate both its long-necked inhabitants and their human keepers (+ slideshow).

Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson

New Zealand studios Monk Mackenzie and Glamuzina Patterson were asked to create a new giraffe breeding shelter to house the zoo's expanding herd. The brief called for an understated and low-cost shelter incorporating two dens with a separate area for the zookeepers.

Monk Mackenzie and Glamuzina Patterson create angular giraffe shelter at Auckland Zoo

"When designing for the tallest living terrestrial animal there is a wonderful opportunity to play up the verticality of space," said the architects. "We explored through the section the internal volumes to accommodate a number of functional and operational overlaps, and the disparity in scale of its occupants."

Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson

The building's slanted roofs clearly delineate the two internal dens and are intended to "accentuate the collision of human and giraffe scales".

A bright yellow door set in one of the lower sections of the black-stained timber facade provides an entrance for the zoo staff. The height of the ceiling rises from three metres to 10 metres, with the tallest surfaces incorporating six metre doors for the animals.

Monk Mackenzie and Glamuzina Patterson create angular giraffe shelter at Auckland Zoo

Clerestory windows above the doors allow natural light into the dens, while a similarly translucent section of wall next to the staff's entrance brightens the interior of the humans' domain.

A mezzanine overlooking both sides of the interior provides a viewing area where the keepers and small visitor groups can observe the giraffes at an appropriate height.

Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson

The interior was designed to be flexible, with moveable doors and walls allowing the spaces to be reconfigured to suit the changing needs of the animals.

The four huge sliding doors connect the dens with separate yards and incorporate hinged sections that can be swung open so the giraffes can pop their heads outside without leaving the shelter.

Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson

Simple construction techniques and a reduced palette of locally-sourced materials were employed to keep the project within budget.

Other zoo architecture on Dezeen includes an elephant house at Copenhagen Zoo by Foster + Partners and a sustainable giraffe enclosure at Rotterdam Zoo by Dutch architects LAM.

Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson

Photography is by Jonny Davis, except where stated otherwise.

Here's some information from the architects:


Auckland Zoo Giraffe House

Due to expanding giraffe numbers the Auckland Zoo needed a new a giraffe breeding shelter; essentially a functional oversized shed with two dens and a keeper area.

The design team responded to the brief by proposing a shelter that assumed an understated external appearance, whose mass was playfully broken down with intersecting roof forms that articulated the junction between the two dens whilst accentuating the collision of human and giraffe scales.

Studies were made through section of the internal volumes to accommodate a number of functional and operational overlaps, and the disparity in scale of its occupants.

Exploded axonometric diagram of Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson
Exploded axonometric diagram - click for larger image

The floor to ceiling rises from 3 to 10 meters, with humans entering into the keeper’s area at the low point of the roof. The elevations were a key formal driver of the design with careful consideration given the proportions of the 6 metre doors with integrated human door and clerestory windows.

Flexibility was a primary objective of the shelter – due to the changing functional and physiological needs of the giraffe. Moveable doors and walls allow the space to be transformed. The four sliding exterior doors open to different yards that can be configured to allow for separate roaming areas for the giraffes. Keepers and vets use the mezzanine level to observe and interact with the giraffes. It also allows for small visitor groups to safely view the giraffes.

Working to a tight budget, the view was taken that a unique, fit for purpose shelter could be produced using a simple, reduced palette of locally sourced materials and vernacular construction methodologies.

Sections and elevations of Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson
Sections and elevations - click for larger image

Architect: Monk Mackenzie with Glamuzina Patterson
Design team: Hamish Monk, Aaron Paterson, Dominic Glamuzina, Miguel Machado
Client: Auckland Zoo
Client representative: Carl Milner & Michael Batty
Contractor: Mainzeal with Tadem Construction
Structural engineer: Steve Dwyer, Thorne Dwyer Structures
Quantity surveyor: Paul Ranum, Mallard, Cooke & Brown
Surveyor: Frear Surveyors
Geotechnical consultant: Bryce Schou, Geoconsult
Fire consultant: Paramjit Bhatti, Asset Care
Project manager: Saiful Islam & Matt Wheeler, Beca

  • Xavi

    I am 1.86m tall. Am I tall enough to be captured and live in there? Now giraffes have much better houses than 99.9% of the population!

  • s

    That’s so right! Oh, wait, hang-on, you mean they don’t have copyright over board and batten?! Come on. It’s a lovely project.