Atelier Aberto by AR Arquitetos is a
São Paulo studio with a light-filled atrium

| 5 comments
 

Rooms are housed within stark concrete boxes at this São Paulo artist's studio by AR Arquitetos, while a glazed atrium creates a light-filled space for painting (+ slideshow).

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

Named Atelier Aberto, which translates as Open Studio, the building was designed by Brazilian studio AR Arquitetos as a composition of indoor and outdoor spaces that include a double-height atrium, an entrance plaza and a private courtyard.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

"The project proposes an exercise between indoor/outdoor and its materialisation," explained architects Juan Pablo Rosenberg and Marina Acayaba.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

"While its dense and blind walls isolate internal functions from the street and the atelier's inner square, its other transparent facades open onto internal silent courtyards and gardens," they said.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium



Three two-storey concrete boxes provide all the necessary amenities required by the artist. The largest accommodates kitchen and bathroom areas, while two smaller boxes contain an office and a gallery.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

The position of the boxes frames a cobbled square at the front of the site, creating a generous entrance designed to welcome visitors into the building. A tree grows up  in the centre, allowing daylight to filter gently onto the large section of glazing.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

"Half of the plot's frontal setback was proposed as an enlargement of the public sidewalk, inviting visitors to enter and reach an inner square space, configured as a double-height shed with abundant natural light," said the architects.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

Within the atrium, a large wall of glazing is broken up into a grid of pivoting windows, allowing the artist to bring fresh air into the studio. A series of pendant lamps also hangs down from the ceiling to offer supplementary light.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

The small courtyard is sandwiched between the office and gallery, offering an outdoor exhibition space. A concrete bench runs along the edge of all of these spaces, helping to tie them together.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

The kitchen and bathroom block is slightly sunken into the ground, and this slight change of level creates a subtle boundary.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

Concrete staircases lead up to the two first-floor rooms, one of which functions as an indoor balcony.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

Photography is by Maíra Acayaba.

Read on for a project description from AR Arquitetos:


Atelier Aberto

The project proposes an exercise between indoor/outdoor and its materialisation, the idea of limit (mass/opacity) and continuity (openness/transparency), exploring how this resource can resolve the program organisation, recreating the relation between public/private as a continuity of the logic of urban space.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

Half of the plot's frontal setback was proposed as an enlargement of public side-walk, configuring a semi-public square, which 'invades' the studio as a continuity of the street between dense rectangular prisms ("buildings"), inviting visitors to enter and reach an "inner square" space, configured as double-height shed with abundant natural light, where the artist paints.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

These "buildings" consist in three pure rectangular volumes in apparent concrete that enclose the functional program of the studio (artist's office, assistant and service areas, storage/showroom).

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium

While its dense and blind walls isolate internal functions from the "street" and the "atelier inner square", its other transparent facades open onto internal silent courtyards and gardens, dissolving the boundary between interior and exterior, between building and site.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium
Ground floor plan - click for larger image

Benches cross the borders, stating that continuity. As do the walls that extrapolate the limits of building's covers, transforming internal areas in external yards, contributing to dissolve the limits. If transparency dissolves tenuous borders between indoor and outdoor, in the other hand, the thin line of a dense wall circumscribes part of frontal setback, establishing solid boundary between two voids: the semi-public sidewalk enlargement (square) and the private courtyard.

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium
First floor plan - click for larger image

City: São Paulo
Plot Area: 200 square metres
Building Area: 200 square metres

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium
Long sections - click for larger image

Architecture: Marina Acayaba, Juan Pablo Rosenberg
Team: Paloma Delgado
Structure Project: Reyolando Brasil
Construction: Lazzatti Engenharia
Metal Work: Doitschinoff serralheria

Atelier Aberto by AR Arquitetos is a São Paulo studio with a light-filled atrium
Cross sections - click for larger image
  • Chris MacDonald

    The finish on that concrete is perfect. I never see anything that good in Britain, it’s all cigarette butts and crisp packets embedded in it!

    • http://nburmandesign.com/ Nick Burman

      Where do YOU live?!

      • Chris MacDonald

        Relax, I was exaggerating for comic effect. My point stands though, I rarely get to see any concrete finishes this nice.

  • Markaj

    Concrete – Britain? Surely we found out that bare concrete walls don’t work very well with our climate 30 years ago. For nine tenths of the year we want to warm up, not cool down. Shouldn’t architecture be appropriate to the local environment? This obviously is, but Britain?

  • Jack Linos

    Agreed about the finish on concrete, but it’s not really STARK. It’s no Ando or Pawson, as much as it tries to be, and in the end it’s a miss for me for not coming up with it’s own unique design; as opposed to copy, of copy, of a copy.