Chilean seaside house by LAND Arquitectos
designed to "catch the views"

| 4 comments
 

Chilean studio LAND Arquitectos named this seafront residence Catch The Views House, because of the ways it sprawls outwards to frame as many vistas as possible (+ slideshow).

Catch The Views House Chile by Land

Located on the water's edge in Zapallar, central Chile, the house is slotted over and around the rocky terrain of its sloping site, creating a three-armed plan made up of two storeys.



LAND Arquitectos – who recently completed another beach house in Zapallar – positioned rooms across the site so that they would offer a selection of picturesque views of the sea and landscape.

Catch The Views House Chile by Land

"To achieve this initial objective, plus considering the strong slope of the site, we arranged and stacked the volumes one above the other, directed to the selected views," said architect Cristóbal Valenzuela Haeussler.

Catch The Views House Chile by Land

The 593-square-metre house was built using a system of prefabricated panels made from reinforced concrete, allowing for a quick and easy construction.

Catch The Views House Chile by Land

Both storeys are roughly the same size, but only line up on one side. This creates rooftops that can be clambered over and a sheltered undercroft with enough room to walk beneath.

Catch The Views House Chile by Land

"The volumes are stacked one above the other, remembering how randomly shoreline rocks are stacked in this coastal landscape," said Valenzuela Haeussler, who co-founded LAND Arquitectos with partner Ángela Delorenzo Arancibia.

"We used a similar colour from the rocks too – a dark grey – for the exterior facades," he added.

Catch The Views House Chile by Land

Steps wind down from the road to meet the house's main entrance – a boxy volume with a recessed surface clad in horizontal timber boards.

Catch The Views House Chile by Land

This leads through to the centre of the house, with a staircase positioned on side.

Unlike the dark grey exterior walls, the interior is lined with whitewashed timber boards, complemented by a dark wooden floor.

Catch The Views House Chile by Land

The kitchen and dining rooms are lined up along one section of the ground floor, finishing up with a family dining room that projects eastwards to catch the morning sunlight, as well as a large living room with a west-facing terrace.

Catch The Views House Chile by Land

An en-suite bedroom is tucked away behind the kitchen and utility room.

A further three bedrooms can be found upstairs, including a master with a west-facing balcony and a guest room with its own lounge.

Catch The Views House Chile by Land

Photography is by Sergio Pirrone.


Project credits:

Architects: LAND Arquitectos (Cristobal Valenzuela H, Angela Delorenzo A)
Contributors: Javier Lorenzo, Gonzalo Arteche, Francisco Duarte, Andrés Altamirano
Concrete structure: Deteco Sa
Construction: Pumpin Francisco
Ito: Jose Correa

Catch The Views House Chile by Land
Site plan – click for larger image
Catch The Views House Chile by Land
Ground floor plan – click for larger image
Catch The Views House Chile by Land
First floor plan – click for larger image
Catch The Views House Chile by Land
Sections one and two – click for larger image
Catch The Views House Chile by Land
Sections three and four – click for larger image
  • mitate

    Peculiar organisation of spaces, kitchen in particular. Not my bag.

  • villainesta

    The organisation of the kitchen/service/and attached bedroom/bath suggests the family intends to bring their cook along to the shore.

    That said, the cook would have a magnificent view of the sea. This is a reflection of economic conditions in Latin America and it has led me to wonder about the kitchens of multi-million homes integrated into the living area. Would people that wealthy really do their own cooking?

    • mitate

      I wonder along with you. Gregory Ain initiated integrated kitchens in tiny LA pads.

      But when you have space, you can have a kitchen (and close the door on all the cooking smells) and you can have a living room (and sit in peace and quiet).

      Sad for many clients that their architects have either forgotten that or never realised it in the first place.

  • Jack Woodburn

    I sure hope they used hurricane strength glass! I wonder if the glass facing the neighboring property is electrical opaque? Otherwise, not so much privacy. I agree with the lack of separation between kitchen and other living spaces. That seems to be showing up a lot more often. I don’t like it personally. It is a modern version of the “great room,” but it just doesn’t work for me.