Glass pavilion by Alarciaferrer Arquitectos bridges a lakeside gully in Argentina

| 1 comment

This glazed pavilion-like living space by Argentinian studio Alarciaferrer Arquitectos traverses a shallow ravine that runs through a eucalyptus forest to the shore of Lake Los Molinos (+ slideshow).

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos

Designed by studio founders Joaquin Alarcia and Federico Ferrer Deheza as a "suspended bridge", Pabellón-Puente (pavilion bridge) provides a communal living room for a holiday development on the edge of the lake in northern Argentina.

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos

The rectilinear building has two glass facades and balances between two textured concrete walls to give simultaneous views of the forest and water. The long open-plan building provides a dining area, lounger and kitchen.

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos

"The place is a privileged landscape where the eucalyptus forest provides a unique atmosphere," said Alarcia and Deheza. "The glass enclosure generates reflection or full transparency depending on daylight."

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos

The volume is supported at either end by two concrete walls, which have been pigmented and textured to harmonise with its muddy setting.



The weight of the building is supported by metal Vierendeel trusses – named after Belgian inventor engineer Arthur Vierendeel and that feature square openings between the horizontal members – which span the shallow channel.

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos

Swiss architect Christian von Düring also made use of this bridging formation for a house in Switzerland, which features an upper storey that straddles two ground floor volumes, while Bjarke Ingels' firm recently unveiled plans to build a twisted art gallery that bridges a Norwegian river.

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos

"The result is a suspended bridge located transversely to the channel and supported on both sides by two concrete walls that define and give scale to the intervention," said the architects.

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos

The interior is given a mid-century Modern aesthetic with dark wood panelling and orange-toned lighting, and is furnished with Eames dining chairs, glass tables and camel-coloured leather upholstery.

Photography is by Lucas Carranza.


Project credits:

Architects: Joaquin Alarcia, Federico Ferrer Deheza
Engineer: German Sarboraria
Construction: Pablo Parino

Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos
Diagram – click for larger image
Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos
Plan – click for larger image
Pabellón-Puente by Alarciaferrer Arquitectos
Sections – click for larger image
  • plus31architects

    Well done. It seems to be so logical and simple but I know it’s more than that. Muy bueno!