Office O Architects uses "flowing lines" and projecting windows to create Villa MQ

| 1 comment

Gently undulating walls and a wavy roof enclose this family home in northern Belgium by Office O Architects, which projects two broad windows over a secluded garden to the rear (+ slideshow).

Villa MQ in Belgium by Office O architects

The Ghent practice designed Villa MQ for a couple with two children on a plot surrounded by pine trees in Tremelo, a municipality in Belgium's Flanders region.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

A snaking grey wall with just one low-level window bolsters the property from the street, while two large bays pitch out towards the back garden.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

Behind the "flowing lines" of the outer walls, the house a split-level plan.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

Rooms across its five levels are linked by a staircase with woven cable balustrades.



"We started sculpting the house around the desired programs, playing with the fundamental architectural elements and principles," explained the architects, "taking away the usual references by using curved walls, different ceiling heights and light."

Villa MQ in Belgium by Office O architects

"Life unfolds, turned away from the street and oriented towards the gardens," they added. "The artificial landscape that is created inside is well defined and flows back to the surrounding lawn."

Villa MQ in Belgium by Office O architects

The entrance to the house is set half a storey lower than street level and accessed by a slope between two concrete walls.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

Each of the staggered levels, which provide separate yet connected spaces for the kitchen, lounge and three bedrooms, has raw concrete floors and white curving walls.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

This type of "broken-plan" or flexible layout is gaining popularity for it according to Mary Duggan of London-based Duggan Morris Architects, who said families are increasingly seeking housing that offers a degree of seclusion.

Villa MQ in Belgium by Office O architectsVilla MQ in Belgium by Office O architects

Narrow skylights in the sloping ceiling illuminate the staircase, which has white metal treads and is enclosed with tensioned cables that accentuate the curving walls.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

"Although the programs blend into each other, natural light provides a unique atmosphere at every level: the continuous dispersion of light on the curved walls emphasises the impalpable framework," said the architects.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

"The sloping balustrade that consists of parabolic cables intensifies the interweaving of the different spaces."

Villa MQ in Belgium by Office O architects

The lounge and bedrooms are set in the two bays that splay in opposing directions from the uppermost floors, while the kitchen connects with the garden at ground level through sliding glass doors.

Villa MQ in Belgium by Office O architects

Here, a swimming pool and outdoor shower on a pale grey patio surrounded by beds of planting.

Photography is by Tim Van de Velde.

Villa MQ in Belgium by Office O architects
Levels one and two plan – click for larger image
Villa MQ in Belgium by Office O architects
Level three plan – click for larger image
Villa MQ in Belgium by Office O architects
Level four plan – click for larger image
Villa MQ in Belgium by Office O architects
Level five plan – click for larger image
Villa MQ in Belgium by Office O architects
Section – click for larger image
  • Meme

    Nice forms.