Faceted red metal creates sculptural facade for music centre by Périphériques

| 1 comment

Triangular facets of perforated red metal frame the entrance to this cultural centre, completed by Paris studio Périphériques for a town in northwest France (+ slideshow).

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

The partially see-through panels give an angular form to Espace Culturel de La Hague, a new 2,500-square-metre centre for music, dance and theatre in Beaumont-Hague, located on the Cotentin Peninsula.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

According to Périphériques directors Emmanuelle Marin and David Trottin, the aim was to reinterpret the forms of the surrounding landscape, which include hidden roads, dense hedge thickets and rolling topography.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

"Building a cultural space in Beaumont-Hague, in Cotentin, means to integrate an architectural project that takes benefit from the landscape qualities of this piece of peninsula," they said.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

"Sunken roads are planted with wooded hedges that protect from the wind, and become vegetal vaults to filter the light over time," they added. "These landscape elements are inspiring spaces that can be employed for the design."

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

The building comprises two storeys and is divided into two sections.



One side provides a concert and theatre venue, along with all the necessary changing rooms and storage facilities, while the other side accommodates an academy of music and creative arts.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

The red metal frames one of the building's two entrances, as well as a terrace on the first floor. Formed entirely of triangular facets, this three-dimensional surface is made from colourfully anodised steel beams and mesh.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

The red continues through the interior, where the architects have created an access route conceived as an internal street. It also emerges at the other end of the building, as the underside of a canopy at the second entrance.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

"This alley is like a street, a real public space," said Marin and Trottin. "Volumes receives sculptural feature due to the colourful anodised metal panels."

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

"By day, the alley is bathed in light, then it lights up as a display by night," they added. "A specific perforation makes the panels play a role of acoustic baffle to absorb the noise of the lobby."

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

A skylight made from ETFE plastic helps to ensure this space is filled with as much daylight as possible.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

The rest of the building's exterior is made up of both mirrored panels and windows, intended to reflect both the surrounding greenery and the sky.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

Other visible materials include bare concrete and timber, which both feature inside the building, depending on the varying acoustic requirements of each space.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

Périphériques completed Espace Culturel de La Hague in 2015, five years after winning a design competition for the project. It cost approximately €6.5 million without VAT – just under £5 million.

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques

The studio's other completed projects include a mixed-use development on Boulevard de Grenelle, Paris, featuring wooden, iridescent and multi-coloured facades.

Photography is by Sergio Grazia.


Project credits:

Client: Communaute de Communes de la Hague
Architects : Périphériques Architectes – Emmanuelle Marin,David Trottin
Project team: Charlotte Lefebvre, Anne Clerget, Emily Murphy, Alfredo Luvison, Camille Isaac-Dognin, Gabriele Motta, Anatole Jeannot, Kirsten Elliot, Thomas Dantec, Yann Peter, Alexandre Pascal, Mehrnoush Naraghi, Estelle Grange-Dubellé
Build team: Anne Clerget, Charlotte Lefebvre
Bureau d'Etudes: TCE, Economie, HQE, EGIS Centre Ouest
Acoustic: Peutz & Associés
Scénography: Labeyrie & Associés

Espace Culturel de La Hague by Peripheriques
Site plan – click for larger image
Espace Culturel de La Hague by Peripheriques
Ground floor plan – click for larger image
Espace Culturel de La Hague by Peripheriques
First floor plan – click for larger image
Espace Culturel de La Hague by Peripheriques
Long section one – click for larger image
Espace Culturel de La Hague by Peripheriques
Long section two – click for larger image
Espace Culturel de La Hague by Peripheriques
Long section three – click for larger image
Espace Culturel de La Hague by Peripheriques
Cross section – click for larger image
  • Brennan Murray

    Not the first by any means but beautiful, simply beautiful.