Arhitektura Krušec arranges House on Golo to frame trio of Alpine mountain ranges

| 6 comments

This fair-faced concrete house was designed by Arhitektura Krušec to look like rocks emerging from a sloped meadow facing the Slovenian Alps (+ slideshow).

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

The Slovenia-based studio wanted to impact the landscape as little as possible and capitalise on surrounding views with its design for House on Golo.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

The home was divided into a trio of volumes on different levels, which respond to both the topography of the site and the silhouette of the peaks opposite.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

"The house was designed as a composition of three volumes, laid out in such a way that they follow the configuration of the terrain, keeping the topography of the site completely unchanged," studio founder Tomaž Krušec told Dezeen.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

"We leave the site as it was with only three 'concrete rocks' added to the middle of the existing lawn."

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

Large windows in each volume frame the peaks of three mountain ranges: Julian Alps, Karawanks and Kamnik–Savinja Alps, and the view towards the valley.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

Crushed rocks that were excavated at the building site mixed into the concrete, which is also coloured to mimic the layers of the soil below as a way to embed the house into the landscape.



"When we excavated the construction pit we were very taken with the characteristic colour of the rocks and the way that they were layered," explained Krušec.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

"This experience led us to an unusual technique of casting the concrete – we deliberately poured the concrete in layers and in a way so the upper layer always partly 'dripped' over the layer below it."

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

On the rough exterior of the house, the concrete is textured with lines where the overspill has occurred, while inside the concrete is smooth and the floors are polished terrazzo.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

Arhitektura Krušec designed the house for the family of a college professor who wanted a space to conduct his research. The study was placed at the house's centre, located in the lowest volume of the first floor in between the lounge and the dining room.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

"This opens the views from the dining area, over the study room, towards the living room, which is situated on a third level, 50 centimetres above the dinning area," said Krušec.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

The study has a lower ceiling height and its surrounding walls are formed from a wooden bookcase, distinguishing it from the concrete interiors.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

Also on this level is a kitchen, a covered outdoor space and the main entrance, located opposite a window.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

From the entrance, a corridor leads to a staircase, both of which were designed as places for the owner to hang artwork.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

Two bedrooms with bathrooms are located on the floor below.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

A separate garage block acts as a gateway to the main building, with a path of concrete steps set into the ground that lead down to the main entrance.

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec

Architect Miguel Marcelino also used fair-faced concrete for Portuguese house to make it appear rooted to its location, while polished, bush-hammered and board-marked concrete all feature in a house by Ipli Architects.

Photography is by Miran Kambič.


Project credits:

Architecture firm: ARK Arhitektura Krušec
Authors: Tomaž Krušec, Lena Krušec andVid Kurinčič
Collaborators: Nina Bobinac, Janez Vrhunc and Jurij Nemec

House on Golo by ARK Arhitektura Krušec
Ground floor – click for larger image
House on Golo by ARK Arhitektura Krušec
First floor plan – click for larger image
House on Golo by ARK Arhitektura Krušec
Cross section – click for larger image
House on Golo by ARK Arhitektura Krušec
Long section – click for larger image
  • Maria

    Beautiful design. I love the contrast between concrete and the wood inside. They’ve created some special spaces here.

  • Ergi

    While the structure is independently beautiful, in context it screams concrete bully in a green pasture. Mix the stone rubble from the stripped site doesn’t tie the building to its environment. It’s a backward statement; a reverse PR quote.

    It simply is a beautiful structure for a client that can afford to challenge the environment. Let’s revisit when the line from the rain running off the concrete starts killing the vegetation at the base.

  • Rafel

    Good design, BUT in order to keep the area untouched, one should consider the easiest way: avoid building there. ;-) Otherwise it is rather theatre.

    • kev

      What!? Why shouldn’t they build there? It’s a sensitive building that considers its context. Not building it just to leave area untouched would’t achieve anything. Good architecture enhances its environment, as this house does. It actually adds to nature.

  • me

    The section is pure genius: the vertical offset of the study, to break the roof bringing in the additional light and dynamic of space height, plus the reversal of sleeping bellow and living above… I like it.

  • Ana

    Love this place.