Antas Education Centre by AVA Architects

Antas Education Centre by AVA Architects

This school in Porto by Portuguese studio AVA Architects has lime green walls inside and out, and is filled with green furniture.

Antas Education Centre by AVA Architects

Named the Antas Education Centre, the five school buildings are arranged around a series of courtyards and playgrounds.

Antas Education Centre by AVA Architects

Black-framed windows of different shapes and sizes are scattered across the facades of each two-storey block.

Antas Education Centre by AVA Architects

A canteen is located on the ground floor, while classrooms can be found on both levels.

Antas Education Centre by AVA Architects

A lot of the schools we publish have brightly coloured facades - check out one clad in a yellow, green and white patchwork, and another with a bright red courtyard ceiling.

Antas Education Centre by AVA Architects

Photography is by José Campos, apart from where otherwise stated.

Antas Education Centre by AVA Architects

Here's some more text from AVA Architects:


School Center Antas, Porto, Portugal

Location and Context

The site of action is part of an urban context through the recently redesigned Detailed Plan of Antas. The nearby is not defined by buildings, with only the north to the existence of a huge slope and south of the proposed construction site.

Antas Education Centre by AVA Architects

The land is entirely surrounded by streets. The area of the school is approximately 2 967.00 m2.

Antas Education Centre by AVA Architects

Idea

The spatial and architectural design of the building of the new Education Center Antas were formalized in several bodies each containing part of the program in accordance with principles of internal organization, functionality, form and image, given the type of building and its specificity.

Antas Education Centre by AVA Architects

This conception took into account the morphology of the terrain, solar orientation, access and links to surrounding bodies.

Antas Education Centre by AVA Architects

It always took account to the relationship established between spaces, between exterior and interior and between interior spaces.

Antas Education Centre by AVA Architects

Click above for larger image

The intension is to formalize and realize the program provided through a drawing of building capable of being fragmented into several bodies interconnected with exterior spaces creating diverse environments.

Antas Education Centre by AVA Architects

Click above for larger image

It’s a building consisting of several bodies expressed by a "simple architecture" that will build a close relationship with the exterior spaces.

Antas Education Centre by AVA Architects

Click above for larger image

It was intended to create in the spaces between the various bodies the visual relationship between interior and exterior reducing relations with the urban surroundings.

Antas Education Centre by AVA Architects

There was an intention to turn into how the building relates to the exterior. However there are some links to the outside also.

Antas Education Centre by AVA Architects

The settlement found answers to a matrix that structuralize a functional organization of the school as a function of the planned program and constraint imposed by various land levels.