Home by Hiroshi Nakamura looks like a cluster of timber tepees

Woodland home by Hiroshi Nakamura designed to resemble a cluster of timber tepees

Each room of this woodland retreat in Japan is topped by a "pointy hat" that gives the timber structure the appearance of a group of pitched tents (+ slideshow).

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_0

Designed by Japanese architect Hiroshi Nakamura and his studio NAP, Nasu Tepee is a 156-square-metre house set in a picturesque woodland district in Tochigi Prefecture.

It was created for a couple who enjoy nature and weekend gardening, so wanted a residence that would give them the feeling of living in the wilderness.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_2

To preserve as much as possible of the natural setting, the rooms are nestled into the existing undulations in the terrain. A peaked roof structure unites the spaces and also hoods a series of large triangular windows that look out into the forest.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_1

"We avoided large-scale construction and the majority of felling, and built the rooms on the few remaining flat surface of the sloping ground, as if sewing them together," explained the studio in a statement.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_21

"The 'pointy-hat' building cantilevers slightly above the ground in order to prevent insects, humidity and fallen snow from entering the house," it added.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_20

Inside, the space has a floor of pale timber boards, while the high ceilings are painted bright white.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_3

At its highest point the ceiling measures eight metres, but narrows to a height of 2.6 metres to eliminate the cost of running heating and air-conditioning units.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_8

The tall ceilings allow the air to circulate, while large triangular windows maximise sunlight, as the building is partially shaded beneath the tree canopy.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_11

Warm air connects in the apex of the ceiling structure and is either released through small triangular windows in summer, or recirculated to ground level by vents in winter.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_5

Each room is linked with the next by narrow triangular openings.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_12

"We eliminated unnecessary space," said the studio. "As a matter of fact, people cannot stand close to the walls, so we simply turned the spaces into sleeping and sitting areas."

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_7

A fireplace forms the focal point for the living room, and the warmth it generates is used for underfloor heating.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_10

More private areas of the house are separated from this conjoined floor plan by glass doors.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Hiroshi-Nakamura_dezeen_468_4
Photograph by Hiroshi Nakamura & NAP

Delicate flowers –Akebi, viola, anemone, geranium and larkspur – collected from the surrounding area are pressed in a resin film between two thin sheets of glass that make up the doors. The flowers were treated with ultraviolet light to prevent discolouration.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Hiroshi-Nakamura_dezeen_468_1
Photograph by Hiroshi Nakamura & NAP

"Our idea was to find a new way to reflect the blessings of nature, not just in the context of samples or picture books," added the team.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_Koji-Fujii_dezeen_468_24

Photography is by Koji Fujii, Nacasa & Partners Inc.

Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_dezeen_1
Floor plan – click for larger image
Nasu-Tepee-by-NAP-Architects_dezeen_2
Section – click for larger image