Mihaly Slocombe extend vineyard home with timber nursery

Search results:

Mihaly Slocombe extends vineyard home in Australia with wooden nursery

Australian studio Mihaly Slocombe has returned to a Melbourne home it completed almost a decade ago to add a timber nursery annex patterned with circular cutouts (+ slideshow).

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Mihaly Slocombe created Kids Pod as an extension for its 2006 house situated on a vineyard on the Mornington Peninsula, a finger of land that curves around Port Phillip to the south-east of Melbourne.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

The 59-square-metre addition comprises a bedroom, playroom and bathroom for the clients' grandchildren, and is connected to the original house by a glazed corridor.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Rather than taking the form of the existing house as a starting point, the architects drew inspiration from the boxy shape of raised planters and from the patterns found in the surrounding vineyards.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

"We wanted to create a super-sized folly that would belong first and foremost to its garden landscape," explained the architects.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

"It is a reinterpretation of how we once imagined our own childhood cubby house to be: playful, theatrical, secretive and robust," said the architects.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Small circular cut-outs in the silvertop-ash cladding – sourced from a variety of eucalyptus trees found in southern Australia – form an abstract pattern based on the foliage of the pinot noir vines.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

These perforations run across a row of hinged wooden shutters that fold up during the day to create awnings for the windows, while dots of light shine through the openings at night.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Inside, the space is lined in pale plywood and has polished concrete floors. A long bench runs below the windowsill in a passageway between the bedroom and playroom.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

The playroom and bedroom are separated from a corridor by a plush red curtain inspired by cinema and theatre performances, which allows the space to be used in various configurations.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

"It is playful, with more moving parts than is typical for such a small building: operable shutters, sliding walls, retractable curtains," said the team.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

"We like to think Kids Pod is what a child might design for herself – given six years of architecture school and an adult's resources," they added.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

The glazed corridor that connects the annex to the main house was envisioned as a playroom for toddlers, and later as a reading nook for teenagers.

Photography is by Emma Cross.


Project credits:

Architect: Mihaly Slocome
Quantity surveyor: Cost Planner
Structural engineer: ZS Consulting
Building surveyor: Group II Building Surveyors
Builder: Elyte Focus
Landscaper: Exclusive Landscapes

Kids Pod by Mihaly Slocombe
Floor plan – click for larger image
Kids Pod by Mihaly Slocombe
Section – click for larger image