Live-work block by Kouichi Kimura features a steel facade

Search results:

Live-work block in Japan by Kouichi Kimura features a steel-plated facade

Japanese architect Kouichi Kimura chose grey steel sheets for the exterior of this office and apartment building in Shiga, giving it an armoured appearance (+ slideshow).

The grey live-work block, named Complex, features a two-storey employee apartment above a first-floor office.

Complex M by Kouichi Kimura

The building is located on the edge of a busy arterial road in the Japanese city, surrounded by commercial facilities and residential towers.

This prompted Kimura and his studio FORM to use sheets of pale and dark grey steel to give the 500-square-metre office an imposing appearance and to differentiate it from its neighbours.

Complex M by Kouichi Kimura

"The solid walls of the facade are finished with rough steel plates, which enhance the massiveness of the building," said the architect.

There are also three steel-clad fins rising from the roof, give the block the stepped outline of a battlement.

Complex M by Kouichi Kimura

A garage occupies the ground floor of the four-storey building, while the office is set on the first floor and a guest apartment is spread out across the two uppermost levels.

Complex M by Kouichi Kimura

Only a few slit-like windows puncture the steel cladding, which varies in texture from smooth on the facade to corrugated on the sides of the building.

Complex M by Kouichi Kimura

A horizontal opening in a slightly protruding block that forms the second floor provides an aperture for a partially enclosed balcony, while another set below the overhang brings daylight into the office.

"The elaborately designed positions of the openings create a light appearance," said Kimura.

Complex M by Kouichi Kimura

Both the office and a small decked balcony are accessed via a staircase with checkered treads and a black metal balustrade.

Glazed doors open from a landing at the top of the stairs onto a decked balcony at one side of the block.

Complex M by Kouichi Kimura

A double-height living space is set above the office, while two bedrooms and a bathroom occupy a partial third floor.

Complex M by Kouichi Kimura

A nook in the base of the cast-concrete steps that links these two levels creates a bench. While the concrete is left exposed on the two lower steps of the stairs, the upper flight has been covered in glossy white paint that reflects the light.

Complex M by Kouichi Kimura

Two small lightwells channel daylight down one side of the open-plan living and dining area. Glazed doors at the front of the space open onto a terrace overlooking the car park.

Complex M by Kouichi Kimura

"The impressive design makes the best use of shade and shadow both in the external and internal spaces of the building," added Kimura.

"The radiating light brings about a tender atmosphere on the one hand, but creates crisp space on the other."

Complex M by Kouichi Kimura

A strip of space along the back of the living room can be sectioned off with sliding doors and metal screens to create a home office.

Complex M by Kouichi Kimura

A long white table built into the wall provides a workbench, while a raised platform to one side is lit by a large window with an integrated planter.

Complex M by Kouichi Kimura

Photography is by Yoshihiro Asada.

Complex M by Kouichi Kimura
Ground floor plan – click for larger image
Complex M by Kouichi Kimura
First floor plan – click for larger image
Complex M by Kouichi Kimura
Second floor plan – click for larger image
Complex M by Kouichi Kimura
Third floor plan – click for larger image
Complex M by Kouichi Kimura
Section one – click for larger image
Complex M by Kouichi Kimura
Section two – click for larger image