Bourgeois Lechasseur creates cedar-clad home in Quebec

Woodland Quebec home by Bourgeois Lechasseur features a facade of wooden tiles

Canadian firm Bourgeois Lechasseur Architects has completed a gabled family home in rural Quebec featuring a facade of cedar tiles (+ slideshow).

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

The KL House is located in North Hatley, a village on the outskirts of Sherbrooke, and sits on a forested property that is bordered by a stream.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

The building was designed to honour the client's request for a simple home that "looks like a house", offering its residents views of the woods.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

"They preferred a more traditional style reminiscent of East Coast homes by the sea, standing like cedar-shingled lighthouses, standing strong against the storms," said Bourgeois Lechasseur Architects.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

"From the beginning, we could see that they were open to contemporaneity and boldness, even though they wished to retain the traditional country style of North Hatley's early homes," the firm added.

"This duality between the traditional and the modern was our guide throughout the design."

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

The house comprises two storeys, as well as a detached garage. Both structures have gabled roof profiles.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

The upper volume of the house extends slightly beyond the ground-level volume, forming an overhang that shelters a terrace and helps shade floor-to-ceiling windows.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

"Upon approach, the house has a strong presence, but its build and size give it a traditional look," said the firm. "The main floor literally opens into the forest, and the upper level seems to float above it."

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

The upper portion is clad in natural cedar tiles, while the lower volume is sheathed in smooth cedar boards.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

Inside, an entry vestibule leads to a transition nook that rises vertically, providing a glimpse of the upper storey.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

The ground floor contains a living room, dining room, kitchen, bathroom and screened-in porch.

An open staircase leads to the first floor, where walls and ceiling are partly covered in cedar. The master bedroom, two children's bedrooms, a storage area and an office are located on this floor.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

Wood flooring and modern decor were used throughout the light-filled dwelling.

Maintaining a visual connection to the outdoors was central to the home's interior layout, according to the architects.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects

"The bedrooms and bathroom are simple and discrete, each one providing a partial view of the landscape," the firm said.

"The living areas flow through an open, longitudinal space that offers a constant view of the forest."

Photography is by Adrien Williams.

KL House by Bourgeois Lechasseur Architects
Ground floor plan – click for larger image
KL House by Bourgeois Lechasseur Architects
First floor plan – click for larger image