Aesop ION store in Singapore features Snøhetta-designed "upside-down forest"

Search results:

Aesop ION store in Singapore features Snøhetta-designed "upside-down forest"

Timber battens cover the ceiling of skincare brand Aesop's newest store in Singapore, which architecture firm Snøhetta based on a nutmeg plantation that once occupied the site (+ slideshow).

Aesop cosmetics shop interior by Snøhetta in Singapore

The new store – which opened today – is located on the basement level of the ION shopping centre just off Orchard Road, close to an area that was once used as a nutmeg plantation.

Aesop cosmetics shop interior by Snøhetta in Singapore

Inspired by the site's history, Snøhetta, the firm behind the recent SFMOMA extension, used a collection of materials, colours and forms to create what they call an "upside-down forest".

A dark sisal carpet references the orchard floor, while thin timber battens hanging from the ceiling suggest a series of tree trunks.

Aesop cosmetics shop interior by Snøhetta in Singapore

Walls are painted in a shade of pink intended to be reminiscent of the colour of mace, a spice harvested from the nutmeg fruit.

Each of Aesop's stores feature individual interiors. Dennis Paphitis, founder of the skincare brand, told Dezeen "there's a direct correlation between interesting, captivating store spaces and customer traffic within a store."

Aesop cosmetics shop interior by Snøhetta in Singapore

Materials used are often indigenous to the region, such as Kerstin Thompson Architects' perforated gum-wood details for a store in Melbourne, or make local cultural references, as in the case of a branch in Stockholm inspired by the work of Danish filmmaker Lars von Trier.

Aesop cosmetics shop interior by Snøhetta in Singapore

To create continuity between the ION store and another branch of Aesop in Singapore's Raffles City complex, Snøhetta chose to display products on similar brass shelving units and inside a brass cabinet behind the till point. Brass panels were also used to cover the store's facade.

Aesop cosmetics shop interior by Snøhetta in Singapore

"A connection with the nearby Aesop Raffles City is established through the use of brass in functional elements such as the sales counter and sink, and the metal's lustre is enhanced by overhead lighting," said the firm.

Aesop cosmetics shop interior by Snøhetta in Singapore

Aesop ION is the fourth store to be designed for the skincare company by Snøhetta. As well as the nearby Aesop Raffles City, the firm also worked on Aesop's first outpost in Norway and a store in Berlin.

Aesop was founded by Paphitis in Melbourne in 1987. Designers including Case-Real, JamesPlumb and Torafu Architects have all contributed to the skincare brand's fast-growing portfolio of more than 100 shop interiors.