Hamonic+Masson completes student housing with a facade of golden cubes

Hamonic+Masson completes student housing with a facade of golden cubes

Golden boxes fronted by balconies make up the exterior of this student housing block in Paris by Hamonic+Masson & Associés, which also features a secret garden and nesting areas for birds (+ slideshow).

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
Photograph by Christophe Demonfaucon

Located in Boulogne-Billancourt, in the western suburbs of Paris, the Golden Cube housing was designed by Hamonic+Masson to accommodate 156 student flats with parking.

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
Photograph by Christophe Demonfaucon

To maximise the use of space, the architects arranged the 18.2-square-metre flats side by side on each floor of the eight-storey building. They then added 1.5-metre-deep loggias along the facades to create private terraces for each resident.

Each balcony is flanked by perforated golden aluminium, allowing light to permeate the rooms but affording each resident a degree of privacy. Combined with the golden-painted walls, these surfaces gives the building a distinct identity.

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés

"The idea of the perforated metal was to create a moiré effect filter that blurs the building's contours," studio founders Gaëlle Hamonic and Jean-Christophe Masson told Dezeen. "This creates a vibrant building that is always changing depending on the perspective and the time of day."

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés

The balconies are mainly located along the two long facades, although some are also positioned on the side walls. They are slightly offset from one another, with some are longer than others, as if they are extruded from the inside.

Bedrooms and study desks are located just behind the loggias, with bathrooms tucked away behind.

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés

"Like birds, students come and go, and need their nest," said Hamonic and Masson. "This is why it was important to offer the maximum space possible in an extremely dense setting."

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés

"Offering students an outside area invites different usages and creates variation within the dense collective so that the balcony becomes and extension of the home, and life starts to take place," they said.

The Golden Cube housing forms part of the larger redevelopment of Boulogne-Billancourt, which was an industrial centre before the departure of car manufacturer Renault. Antonini Darmon recently completed a social housing block in the area, which was based on the design of the Renault car factories.

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés

The eight-storey student housing is situated in lot A4 Est in Le Trapèze, a sector allocated for housing, offices, retail, public facilities and green space.

To introduce biodiversity, the architects worked with ecologists to designs bird boxes that slot in between the concrete structure and the golden cladding. The occupants cannot interfere with them, and they require no maintenance.

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés

A garden was also introduced below ground level, just beneath the entrance. It is overlooked by some of the flats and a communal dining area on the first floor.

Circular concrete columns support the structure, framing a covered entrance and bicycle storage. There are also two floors of car parking located underground.

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés

Hamonic+Masson & Associés was founded by Gaëlle Hamonic and Jean-Christophe Masson in 1997. Last year the studio completed Paris' tallest housing block after 40 years due to skyscraper restrictions.

Other recent examples of housing projects in Paris include a block of student accomodation modelled on a stack of wooden baskets by OFIS Arhitekti while ECDM added a curving glass and steel apartment block to a row of housing blocks.

Photography is by Sergio Grazia unless stated otherwise.


Project credits:

Developer: Nexity
Architect: Hamonic + Masson & Associés
Co-ordinating architect: Loci Anima
Engineering consultant: Aretec
Land surveyors: Legrand
General contractors: Bouygues Bâtiment

Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
Facade concept diagram – click for larger image
Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
Ground floor plan – click for larger image
Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
First floor plan – click for larger image
Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
Typical floor plan – click for larger image
Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
Section – click for larger image
Golden Cube by Hamonic+Masson & Associés
Section of bird boxes – click for larger image