Four temple-inspired Summer Houses built to accompany BIG's Serpentine Gallery Pavilion

Architects Kunlé AdeyemiAsif Khan, Yona Friedman and Barkow Leibinger have each unveiled a Summer House at London's Serpentine Gallery, taking inspiration from a Neoclassical temple nearby (+ slideshow).

The four architects have created structures to reference Queen Caroline's Temple in Kensington Gardens, designed by architect William Kent in the early 18th century.

Serpentine Gallery Summer Houses
Kunlé Adeyemi is one of four architects who have designed a Summer House to accompany BIG's Serpentine Gallery Pavilion

The results feature a version of the building turned inside out and a structure made out of curled wood, as well as a maze of modular wireframes and a secluded courtyard designed to reflect sunlight.

The Summer Houses accompany the Bjarke Ingels-designed Serpentine Gallery Pavilion – an "unzipped wall" of hollow fibreglass bricks, which was also revealed for the first time this morning.

Serpentine Gallery Summer Houses
Each of the architects interpreted a nearby Neoclassical temple. Adeyemi's design replicates the proportions on a smaller scale

Nigerian architect Kunlé Adeyemi designed his Summer House by distorting the form of the temple, creating what he describes as an inversion. It shares the same proportions but is much more simple in its shape.

"We were fascinated by the form and the proportions of the temple, and basically looked at it and played around with it," he told Dezeen.

"So we've created a playful, contemporary interpretation of this building, exposing its interior void to create three spatial conditions – a room, a doorway and a window."

Serpentine Gallery Summer Houses
Barkow Leibinger's looping Summer House is comprised of undulating structural bands

The NLÉ founder – who was recently awarded the Silver Lion for promising young architect at the Venice Biennale – chose to clad the building in sandstone on the outside but to create a "soft leather finish" on the inside.

"Through form, massing and materials, we've created a place of shade and relaxation," he added.

Serpentine Gallery Summer Houses
It is based on another 18th-century building that once stood on top of an artificial hill to offer panoramic views of the Royal Park

Paying tribute to another William Kent structure that once stood on a nearby manmade hill, and which rotated mechanically, Berlin-based Barkow Leibinger has created a curving timber Summer House that offers a different perspective from every angle.

Frank Barkow and Regine Leibinger often experiment with materials and technologies in their work – with examples including a shape-shifting wall, an undulating cotton canopy and an angular pavilion – so this project was treated as a test for something larger.

Serpentine Gallery Summer Houses
Asif Khan's design features two aluminium discs stacked in the centre, which reflect sunlight around the space

"Our work is very consistent with this idea of research, so we very much see this a prototype," Barkow told Dezeen in an exclusive interview.

"We started with paper models, and it was really about looping as a way of doing something, a way of making something that could have a structural and spatial idea," he continued.

"Right now it's at a scale between furniture and a very small building, but it's something we could expand upon."

London-based architect Asif Khan – whose past projects include a pavilion that can be played like a musical instrument and a "Mount Rushmore of the digital age" – designed his Summer House to frame a vista.

Serpentine Gallery Summer Houses
One hundred curved timber staves surround the discs

After discovering that Queen Caroline's Temple was orientated to catch the light on its namesake's birthday, he planned a structure that would create a line from the old summer house to the rising sun.

At its centre, two aluminium discs reflect sunlight around the space.

"In my pavilion, these two pieces of polished aluminium recall that lost reflection of light into the space and connect the vista with the past and present," explained Khan.

The structure is framed by 100 wooden staves, designed to look like they're growing up from the ground.

Serpentine Gallery Summer Houses
The Summer House by Yona Friedman is a modular wireframe structure that is based on a project he began in the 1950s titled La Ville Spatiale

Hungarian-born French architect Yona Friedman based the final Summer House on his own La Ville Spatiale project, which he has been working on since the 1950s.

It comprises a grid of modular wireframes – a fragment of a structure that could be used to construct much larger buildings. Friedman suggests that, through the use of mobile and modular architecture, cities can grow without needing lots of land, and residents can create homes tailored to their specific needs.

The Serpentine Gallery Summer Houses are open to the public from 10 June to 9 October 2016. All four structures are located close to the main pavilion, which occupies the lawn in front of the gallery.

Serpentine Gallery Summer Houses
Friedman suggests that modular and mobile design will enable cities to grow and allow residents to tailor homes to their specific needs

Dezeen recently looked back at each of the Serpentine Gallery's pavilions from 2000 to 2015 in a series of interviews with gallery co-director Julia Peyton-Jones.

Last year's pavilion was a colourful chrysalis of translucent plastic created by Spanish duo SelgasCano. Previous designers have included Peter Zumthor, Jean Nouvel, SANAAHerzog & de Meuron and Sou Fujimoto.

Photography is by Iwan Baan.