Avanto Architects builds coastal wooden sauna in Helsinki with
Tags:

Search results:

Avanto Architects builds coastal sauna in Helsinki with a faceted timber "cloak"

Wooden slats and bleachers provide the multi-faceted volume of this waterfront sauna by Avanto Architects, allowing visitors to climb the roof for a better view of the sea or to lounge in the sun (+ slideshow).

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

Named Löyly, the coastal sauna is located in Hernesaari, a former industrial area of Helsinki that is currently being redeveloped to include housing and parkland. The building also houses a restaurant.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

As the area is also home to a cruise ship terminal, Helsinki-based Avanto Architects thought they could give tourists arriving in Hernesaari the opportunity to experience an authentic Finnish sauna.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

The country, which has a population of 5.4 million, has over three million saunas – roughly one per household.

The growing popularity of private saunas meant the country's traditional public sauna culture was at risk, said Avanto Architects, but the studio believes the facility's importance to city communities is now being rediscovered.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

"Sauna bathing is an essential part of Finnish culture and national identity," said the architects. "Public saunas used to be common in bigger cities but now that most new apartments have a sauna of their own, public saunas have decreased dramatically in number."

"But as a sense of community is becoming a more and more important part of new urban culture, many new public saunas are being planned."

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

The faceted volume of the sauna building is designed to sit low to the ground so as not to block sea views for future residents.

Its heat-treated pine cladding is intended to grey with age to blend in with the stony coastline.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

The architects described this irregularly shaped outer shell as a "cloak", as it covers the rectangular black box that contains the sauna and restaurant areas.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

Pockets of seating are partially sheltered between the inner and outer envelopes, with the slats giving bathers views of the sea but privacy from passersby and protection from the harsh coastal climate.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

"Instead of building a conventional building, the sauna is developed into an easy-going, faceted construction that is more part of the park than a conventional building," explained the architects.

"When the wooden building turns grey, it will become more like a rock on the shoreline."

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

The cladding is stepped in places to allow visitors to climb up to a rooftop lookout point, which will double as a viewing platform for watersports events in the future.

At ground level a further terrace juts out over the coastline and a flight of stairs lead down into the sea.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

Inside, the sauna area is dimly lit to create a calm ambience, while the 150-seat restaurant is naturally lit to create a bright space.

The interior, which can accommodate up to 100 bathers in addition to diners, was designed by local office Joanna Laajisto Creative Studio.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

The sauna is divided into three sections behind a leather curtain – one is continually heated, another heated just once a day and the final area is a traditional smoke sauna.

A spa area with a cold water basin and fireplace is located between the rooms.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

The restaurant features a raised bar area and furnishings by Italian manufacturer Torre, Danish firms Kvadrat and Gubi, and British designer Michael Anastassiades.

Materials including blackened concrete and steel, pale Scandinavian birch wood and wool were selected for their long-lasting qualities.

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

"The objective of the design was to create an atmospheric restaurant which compliments the strong architecture of the building," said the studio. "The approach could be called soft minimalism."

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio

Sauna cultural is also hugely popular in Finland's neighbouring Scandinavia. Recent examples including an industrial-styled sauna with a rusty steel exterior and a warm timber-lined interior in Sweden and a wooden sauna that steps over bounders on the Norwegian coast.

Photography is by Kuvio.


Project credits:

Architecture: Avanto Architects/Ville Hara and Anu Puustinen, Architects SAFA, Antti Westerlund, Hiroko Mori, Laura Nenonen, Xiaowen Xu
Interior design: Joanna Laajisto Creative studio
Graphic design: Werklig
Client: Antero Vartia and Jasper Pääkkönen
Project management: Juha Jokela
Occupant: Royal Restaurants
Structural engineering: Hans Wilkman, Teemu Nyyssönen
Steel structural engineering: Reijo Kytömäki
HVAC engineering: Evgeny Nikolski
Electrical engineering: Jari Muunoja
Foundation engineering: Juha Kärkkäinen
Foundation works: Kanta Kaivu
Main contractor: Rakennustoimisto Jussit
Electricity contractor: Elektro Asennus
HVAC contractor: Uudenmaan LVI-Talo Oy
Steel structures: VMT Steel
Carpenter: Puupalvelu Rajala
Glass structures: Lasifakta

Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio
Location plan – click for larger image
Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio
Site plan – click for larger image
Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio
Floor plan – click for larger image
Sauna Löyly by Avanto Architects and Joanna Laajisto Creative Studio
Section – click for larger image