Jonathan Tuckey designs two London shops for Malin+Goetz

Jonathan Tuckey designs two contrasting London shops for Malin+Goetz

Jonathan Tuckey Design has completed two London shops for skincare brand Malin+Goetz – one filled with plywood boxes and the other featuring a reflective ceiling (+ slideshow).

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_5
Jonathan Tuckey has completed two London shops for Malin+Goetz, with the first on Upper Street in Islington

British designer Jonathan Tuckey was asked to create the first two UK branches of the American brand, which was launched by entrepreneurs Matthew Malin and Andrew Goetz back in 2004.

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_6
The design team paired vintage furniture with a simple, square-grid shelving system to create an apothecary-inspired interior

Similar to brands like Aesop and Camper, Malin+Goetz is keen to make every shop unique to its setting. To ensure this was the case, Tuckey assigned different project architects to each store.

The first of the two shops takes over a Victorian-era premises on Upper Street in Islington. To suit this, the design team paired vintage furniture with a simple, square-grid shelving system to create an apothecary-inspired interior.

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_7
The plywood shelving system extends across the walls of the shop and creates partitions between different areas

Constructed from plywood, this shelving system extends across the walls of the shop and creates partitions between different areas. It also integrates drawers.

The prominence of this feature is amplified by the height of the area at the front of the store. There was previously a suspended ceiling here, but Tuckey's team removed this to create a more lofty space.

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_4
The prominence of the shelving is amplified by the height of the ceiling at the front of the store

This is reflected in the new shopfront – a traditional curved wall with gridded glazing and raised frames. At night, translucent curtains can be drawn behind this facade.

Two vintage pieces of furniture were sourced for the interior. The first is a grand display cabinet, while the second is a glass counter, which now contains plywood boxes. They sit on a terrazzo floor.

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_3
The team also created a new shopfront – a traditional curved wall with gridded glazing and raised frames

"At Upper Street, we focused on an apothecary feel that works well in keeping with neighbourhood ambience that Malin+Goetz wanted in this residential part of London," explained Tuckey.

"The shop has a warmth that we enjoy and a feeling of something new yet something found too. We like this type of ambiguity when reworking buildings."

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_8
Jonathan Tuckey's second London shop for Malin+Goetz is located on Monmouth Street in Covent Garden

The second shop is located on Monmouth Street in Covent Garden – the same street where Dezeen previously opened a pop-up Christmas design store, The Temporium.

This branch of Malin+Goetz has a much more contemporary aesthetic than the Islington store. Its most prominent feature is a large boxy window, designed to look like a vitrine.

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_1
The shops features a large vitrine-inspired window and an entrance conceived as a felt-lined tunnel

The shop is entered through a dark area described by Tuckey as a felt-lined tunnel. Beyond it, the simple space features illuminated wood-panel walls, whitewashed floorboards and a reflective ceiling.

The colourful products are displayed on dark shelves, supported by cylindrical rods.

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_0
The simple space features illuminated wood-panel walls, whitewashed floorboards and a reflective fabric ceiling

"At Monmouth Street, we thought that something more theatrical was appropriate, as Covent Garden is very much a destination for so many high-end retail brands," said Tuckey.

"We are excited by the way in which our interior is experiential like an art installation," he added. "It also plays on the idea of something cinematic or a stage, which is an intriguing part of retail design today."

malin+goetz-apothecary-shops-jonathan-tuckey-interior-london_dezeen_936_2
The colourful products are displayed on dark shelves, supported by cylindrical rods

Tuckey founded his studio in 2000, and now has offices in London and Switzerland. Past projects include a black house extension, a renovated mews house and an archive for London's Southbank Centre.

Photography is by Dirk Lindner.