Crystalline house by Daluz Gonzalez Architekten has nest-like roof terrace

Faceted house by Daluz Gonzalez Architekten features nest-like roof terrace

Swiss firm Daluz Gonzalez Architekten has set a nest-like terrace into the roof of an angular house it has completed in a forest near Basel, Switzerland (+ slideshow).

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

The Zurich studio, which is led by Juan González and Rubén Daluz, was asked to design the home for a family of five with a keen interest in nature. They call it Casa Forest.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

The clients wanted to make the most of their scenic plot, which is bordered to the east and south by deciduous trees.

The architects responded by designing a faceted form, to create an assortment of views facing the woods. They also created a generous roof terrace.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

"Breathtaking views into the dense, deep-green foliage in the summer and the leafless and airy branch structure in the winter were a decisive factor in calibrating the daylight and arranging the spaces in this home," said González and Daluz.

"The wishes and the spatial programme envisaged by a family of five nature enthusiasts and art lovers could thus be strategically integrated into a compact crystalline sculpture – utilising the plot right to the boundary line."

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

The crystalline form is clad with dark, mottled ceramic panels, intended to help the building harmonise with its natural surroundings.

JM Architecture applied a similar technique to another house in the Swiss Alps, which is enveloped in mottled grey tiles that match the tones found in the mountainous terrain.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

"The earth-coloured exterior skin and angular volumetry of the building engage in an ongoing dialogue with the natural environment, constantly seeking to both contrast and harmonise with nature," said the architects.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

While the outside of Casa Forest seeks to match its environment, the concrete structure has been left exposed on the inside in an bid to focus attention outdoors.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

A double-height space is located in the centre of the residence, visually connecting the ground floor dining area and kitchen with a lounge set on the upper floor.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

A pair of bedrooms and bathrooms flank these primary living spaces on the ground and first floor, while utility rooms are situated in the basement.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

The bedroom walls are covered in polished, waxed plaster. This creates a reflective surface that differentiates them from the socialising areas.

Built-in oak furniture contributes to the sparse aesthetic, and adds a warmth to contrast the austere concrete.

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

"The central high hallway is part of every room sequence, connecting them all visually," said the architects. "The living room floats like a bird's nest between branches."

Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten

Oak also form the treads of the stairs that connect all three floors, and lead to the rooftop terrace.

Photography is by Alexandra Kreja and Philippe Wiget.


Project credits:

Architects: Daluz Gonzalez Architekten
Landscape architects: Manos Tsolakis, Cadrage
Interior architecture: Daluz Gonzalez Architekten

Casa-Forest_Daluz-Gonzalez-Architekten_dezeen_site-plan_1
Site plan – click for larger image
Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten
Basement floor plan – click for larger image
Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten
Ground floor plan – click for larger image
Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten
First floor plan – click for larger image
Casa Forest by Daluz Gonzalez Architekten
Section – click for larger image