Asaf Lerman updates Oscar Niemeyer's Haifa University in Israel
Haifa University Library by Oscar Niemeyer

Asaf Lerman updates Oscar Niemeyer's Haifa University library building in Israel

Tel Aviv architect Asaf Lerman has renovated a library building designed by Oscar Niemeyer for Israel's Haifa University, and added a new wing to complement its brutalist concrete and glass construction.

Lerman's studio won a competition in 2002 to oversee the renovation and expansion of the Younes and Soraya Nazarian Library, and spent over a decade working on its design and implementation.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

The library is accommodated within a campus designed in 1962 by Brazilian modernist Niemeyer for a site on top of Mount Carmel.

Niemeyer's masterplan featured a tower that rises above an enormous rectangular plinth containing the library and other facilities arranged around a series of hallways and communal spaces.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

A group of forms planned to sit on top of its plaza-like roof would have lent the university a similar aesthetic to that of the architect's National Congress in Brasília, but these additional structures were never built.

Niemeyer eventually distanced himself from the university project, with local architect Shlomo Gilad overseeing the detailed design phase and overall planning.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

Despite his lack of involvement in the latter stages of the project, the university's main buildings retain the hallmarks of Niemeyer's modernist style.

The brief for Lerman's interventions was to upgrade the library without compromising its distinctive character.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

Attempts to meet the demands of increasing student numbers over the past 45 years had resulted in the compartmentalisation of the existing library's interior. Lehman’s studio reinstated the building's original open plan, allowing sunlight and natural ventilation to once again flow through the interior.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

The project brief also called for the creation of a new building to house administrative spaces, as well as for the introduction of a central circulation space that accommodates a new main entrance.

"The proposal made use of the brief in order to initiate a constructive process of healing," said the studio.

"Both ends of the building – the rigid romantics of the original plan, as well as the chaotic maze of its current 'un-plan' – were analysed in order to articulate an intervention that aims at diversity, rather than forcing dialogue."

An existing ventilation yard was repurposed to create the long and narrow patio that connects the old and new buildings on either side.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

The new wing is slotted beneath the raised parking plaza and has just one facade looking onto the main building. This ensures it is only visible from within the existing library and doesn't add further unnecessary elements to the campus.

"In contrast to the seemingly endless straight line of the original facade, which that was left untouched, the new facade twists and bends to create particular small-scale hideaways," said the architects.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

"Thus the space of the patio becomes a third and autonomous category of space that invites the visitor to participate in the spatial dialogue between the two opposing sides underneath the vertical landscape of the tower," they added.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

Board-marked concrete wrapping around the volumes that project into the central void echo the materiality of the original building, while glazed surfaces reflect dappled light into this shaded, landscaped patio space.

The project, which was completed in 2014, recently received the bi-annual Rechter Prize for landmark Israeli architecture projects.

Haifa University Library by Oscar Niemeyer

Fellow Israeli firm Chyutin Architects also designed a student centre for the university, featuring a stepped four-storey student union and a cantilevered two-storey volume housing the dean's offices.

hotel designed by Oscar Niemeyer in Rio de Janeiro recently reopened as a luxury resort after being closed for 20 years, and the architect's Museo de Arte Contemporáneo de Niterói was used as the setting for a Louis Vuitton catwalk show last year.

Photography is by Amit Geron.

More images and plans

Haifa University Library by Oscar Niemeyer
Floor plan
Haifa University Library by Oscar Niemeyer
Roof plan
Haifa University Library by Oscar Niemeyer
Section one
Haifa University Library by Oscar Niemeyer
Section two