In Situ Studio creates low-lying home for wooded site in North Carolina
Tags:

Search results:

Trull Residence by In Situ Studio

In Situ Studio creates low-lying Trull Residence for wooded site in North Carolina

Architecture firm In Situ Studio used concrete blocks and warm-toned wood to form the exterior walls of this family residence, which occupies a sloped site dotted with trees.

Trull Residence by In Situ Studio

The Trull Residence is located in Cary, a suburban town just outside North Carolina's state capital Raleigh. Situated on a wooded property with an adjacent pond, the home was designed for a couple who wanted a spacious dwelling with outdoor areas.

Trull Residence by In Situ Studio

"Our clients wanted a relatively large, single-level house with expansive, constructed outdoor spaces. They are also very private people," said local firm In Situ Studio in a statement. "Both of these priorities were at odds with the small corner lot they had purchased."

Trull Residence by In Situ Studio

The architects conceived a single-storey, 3,097-square-foot (288-square-metre) dwelling that stretches across the gently sloping site. Facades are composed of concrete masonry units (CMUs), ipe wood and black-framed windows. Exterior walls are sheltered by a thin, overhanging roof.

Trull Residence by In Situ Studio

L-shaped in plan, the home consists of two distinct wings connected by a glazed corridor. The bedrooms occupy the northern portion, where the concrete walls provide a heightened level of privacy.

Trull Residence by In Situ Studio

"The grounded bedroom volume, exposed foundation walls, and site walls are clad or formed with a burnished CMU, making them appear very solid," the architects said.

The other side of the house encompasses the public zone, which consists of an open-plan kitchen, dining area and living room. Built on a slope, this wing was lifted off the ground in order to ensure it was level with the rest of the house. Glass doors open onto a grassy yard and a wrap-around terrace.

Trull Residence by In Situ Studio

"A walled lawn, patio, screened porch and south-facing deck surround the living pavilion on three sides, forming a network of private outdoor spaces overlooking the forest and pond," the team said.

Trull Residence by In Situ Studio

Inside, the home features a neutral colour palette with pops of colour. In the public area and connecting corridor, floor-to-ceiling glass brings in ample natural light and provides a strong connection to the serene wooded landscape.

Trull Residence by In Situ Studio

In Situ Studio has designed a number of distinctive homes in its home state, including a rectilinear dwelling made of metal, timber and stucco, and a hidden rural cabin clad in blackened wood. The firm also overhauled a mid-century modern home that had been "haphazardly chopped up" over the decades.

Photography is by Keith Isaacs.

Project credits:

Architect: In Situ Studio
Contractor: Aiello Builders
Structural engineer: Lysaght & Associates Structural Engineers

More images and plans

Trull Residence by In Situ Studio
Trull Residence by In Situ Studio
Trull Residence by In Situ Studio
Trull Residence by In Situ Studio
Trull Residence by In Situ Studio