All-white house by Studio Four blends indoor and outdoor spaces
Tags:

Search results:

All-white house by Studio Four

All-white house by Studio Four blends indoor and outdoor spaces

Melbourne-based architecture collective Studio Four placed a garden at the centre of this all-white family home located in the city's suburb of Glen Iris.

All-white house by Studio Four

The clients – a professional couple with two young children – asked the architects to create a home that could meet the needs of their busy lives while also functioning as a calming sanctuary.

Made up of plain white walls, the house's architecture was kept deliberately understated in order to let the house's gardens, take centre stage.

All-white house by Studio Four

"Our brief was to place as much significance on the landscape and outdoor spaces as to any of the internal living spaces," explained the architects.

"Our early workshops established that the landscape was to become not just the surrounds to the architecture but central to it. Capturing the northern light and achieving a high level of privacy was also paramount."

"Like so many suburban sites, this one offered challenges with its size and orientation, particularly with its north facing front garden," said the architects. "The house was explored as a single object within the site, punctured with an internal garden."

All-white house by Studio Four

With the garden at its centre, the house's form is split down the centre allowing northern light to enter without compromising on visual or acoustic privacy from the street.

The architects' approach enabled the home to turn its back on the adjoining properties, which are all in close proximity, and instead create its own views and aspect within the property.

All-white house by Studio Four

The property's blank front façade, which the architects liken to a canvas, captures the shadows and reflections of a large oak tree outside on the street.

A full height front door punctuates the facade leading through to the private sleeping areas, the central internal garden, and culminating in the main living, cooking and dining area.

All-white house by Studio Four

"The garden must be passed through and experienced to reach the main areas of the house," explained the architects.

"Located within the center of the house, one must continually move through and experience the garden; not only guests coming to the public areas of the home, but the occupants as they move from the public living areas to the private areas of sleeping and bathing."

All-white house by Studio Four

The house's private spaces for sleeping, bathing, studying and reading are purposefully concealed from interior sight lines, in contrast the house's public areas are completely open and connected to the internal garden.

"Further connections are made between the internal garden and the space around the house, providing a layering of landscape and surrounding built form," continued the architects.

All-white house by Studio Four

A private, acoustically separated, master wing and a secluded second living area provide a place for the parents to relax and enable the remainder of the house to remain relatively open.

In addition, a series of sliding doors also allow further acoustic separation when required.

All-white house by Studio Four

"By using pared back forms and detailing and a restrained palette of materials, the emphasis becomes not on the insular and what has been ‘designed in’, but on the totality of the site and the value of its outdoor connection," concluded the architects.

In Brasília, architecture studio Bloco Arquitetos created an all-white residence that provides the residents with privacy while also providing access to the public green space in front of the house.

More images

All-white house by Studio Four
All-white house by Studio Four
All-white house by Studio Four
All-white house by Studio Four
All-white house by Studio Four