Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

Compact house in Vietnam contains planted courtyards

Raised courtyards filled with plants are cut into the facade of a house in Nam Dinh, Vietnam, designed by Landmak Architecture.

Called to Đậu Đậu House, the architects designed the home as a compact cluster of miniature dwellings.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

Built on a small plot of nine by 11 metres, the four-storey home sits opposite a busy traffic junction.

Landmak Architecture arranged the floor plans so the house is turned in on itself to minimise disruption and noise.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

"We created a box block with a minimalist front and started sculpting the window and loggia positions to get the light for the rooms inside", said the studio.

"Then we 'dropped' within this minimalist and modern box a more traditional space with many roofs and small gates, like curling a street into a vertical direction."

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

The floor plan of each level is roughly divided into communal living and study spaces towards the front.

Bedrooms, bathrooms and staircases are set to the rear.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

On the ground floor, the entrance opens directly into a large living space, which opens onto a landscaped winter garden with a pool.

This space leads via a thin steel staircase to a mezzanine kitchen and dining area, framed by an elongated arched window in the facade.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

To ensure adequate light and ventilation throughout, the winter garden is one of a series of small planted voids have been cut out of the home's form.

These voids create both courtyard and balcony areas.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

The winter garden space sits at the bottom of one of the largest of these voids.

It is a double-height space overlooked by a first-floor bedroom, visible through openings made in the staircase.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

Sliding glass doors separate these green spaces from the interiors.

This allows the home to be opened up to the elements while maintaining privacy behind the deep reveals in the home's facade.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

The third floor is designed as the children's space, painted with blue shapes and cartoons, including a ceiling fan made to look like a plane.

It connects to a hammock that stretches over the top of the winter garden void alongside a daybed area.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

Thresholds between rooms are marked by details that bring a street or yard-like feeling to the interiors, such as small sections of overhanging roof or gate-style wooden structures that encase distinctive arched openings.

On the fourth floor, a study, altar room and bathroom and sauna surround a tropical garden space and balcony, sheltered by a high parapet.

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture

Landmak Architecture was founded in 2008 nu Tien Vinh and Truong Tuan Chung.

The use of planted areas to bring light and air into homes is a strategy frequently used by Vietnamese practice Vo Trong Nghia, which recently took a similar approach of folding a cluster of smaller spaces into one interconnected form for Thang House.

Photography is by Trieu Chien.


Project credits:

Architects: Landmak Architecture
Architect in charge: Ta Tien Vinh, Phung Manh Toan
Design team: Lai Hung Quyet, Nguyen Khac Tue, Nguyen Ha Hoai Ly, Truong Quang Dao, Ngo Thi Ngan Ha, Doan Thi Huong, Dang Quynh An, Nguyen Manh Hung, Trinh Trong Quyen.
Structural engineers: Tran Dang Huynh
Home decor: Lava Furniture
Materials: VIET Ceramic, Xingfa window

More images and plans

Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Ground floor plan
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
First floor plan
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Second floor plan
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Third floor plan
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Fourth floor
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Fifth floor
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture
Nhà Đâu Đau by Landmak Architecture