Irregularly stacked boxes hide central courtyard of village house in India

A cluster of irregularly stacked boxes forms a house for a village official in Talangpor, India, designed by Gujarat-based practice Neogenesis+Studi0261.

Called Sarpanch House, the project is designed to be set apart from its rural surroundings while also offering privacy for the Sarpanch and their family.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

A Sarpanch is an elected decision maker who is the main point of contact between the village and the Indian government.

Wrapped by a low rendered wall that surrounds the site boundary, the home is made up of a stack of cuboid forms.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

Elevations facing the street are largely blank, with light entering through high-level windows or filtering through batten screens.

A strip of external terraces sits between the boundary wall and the home itself, separating it from the adjacent streets and creating a buffer area that draws light into the interiors.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

Internally, Sarpanch House is arranged around a double-height internal planted courtyard space illuminated by skylights.

Surrounding rooms can be opened onto the courtyard to create a single large living and dining space.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

To the north, a double-height living room can spill out into the courtyard via a full-height concertina screen of wood-framed glass.

Opposite, a dining area can connect to the courtyard by opening a curtain.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

Further to the north, the living room opens out onto a verandah and an external terrace.

This patio leads out to a concrete portal that frames the vehicle access to the site.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

On this terrace, a spiral steel staircase leads up to an office area and bathroom.

These areas are kept separate from the living spaces and wrapped by narrow wooden battens.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

A straight steel stair within the internal courtyard leads up to the first floor.

An additional seating area leads to a second stair that leads up to the first-floor gym.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

On this upper floor, the skylights that illuminate the courtyard below doubles as walk-on glass areas.

This second floor has further living space, and the stepped arrangement of the blocks creates a roof terrace facing east.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

A total of six bedrooms – two on the ground floor, three on the first floor and one on the second floor – all have en-suite bathrooms.

They occupy the edges of the home's plan to allow light to enter through small windows.

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261

Previous projects by Neogenesis+Studi0261, which was founded in 2011, include a home in Surat filled with plants and opening onto a central courtyard through sliding glass walls.

Photography is by The Fishy Project / Ishita Sitwala.


Project credits:

Architect: Neogenesis+Studi0261
Lead architects: Chinmay Laiwala, Jigar Asarawala, Tarika Asarawala
Design team: Harsh Gonawala, Rohan Khatri, Janki Gonawala
Site in charge: Denish Mistry

More images

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Ground floor plan
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
First floor plan
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Second floor plan
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Section
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Section
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261
Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261