Kitchen in Penthouse BV by Adjo Studio

Bookshelves and cabinets divide living spaces in Penthouse BV by Adjo Studio

Belgium-based Adjo Studio has used large wooden joinery elements to organise the interior of a penthouse apartment in Hasselt.

Penthouse BV features a broken-plan layout, meaning that it is neither open-plan nor divided into rooms. Instead, a series of partitions and furniture elements help to subtly divide the space into different areas.

Spanning floor-to-ceiling and made from cheery wood veneer, these elements include bookshelves, kitchen cabinets and wardrobe closets.

Fireplace in Penthouse BV by Adjo Studio
Wooden joinery elements include a hearth that frames the lounge and library areas

The penthouse is the home of an entrepreneurial couple who relocated from the suburbs to the city centre.

Adjo Studio designers Adriana Strojek and Joachim Bekkers wanted to give the pair the same feelings of spaciousness and connection to nature that they had experienced in their previous residence, even though they are now five storeys up.

However, they also needed to create a practical home with separation between different functions. For instance, the couple needed a dedicated office so that work and home activities didn't clash.

Bookshelves in Penthouse BV by Adjo Studio
Made from cheery wood veneer, these elements have a warm tone

As Penthouse BV was originally open-plan, the designers had free rein to draw up a layout that met both of these requirements.

The apartment is also positioned at the centre of a roof terrace, with glazed walls wrapping most of the exterior, so it was easy to create light-filled spaces facing planted terraces.

Wooden joinery in Penthouse BV by Adjo Studio
The joinery is set back from the glazed walls of the penthouse

"The couple wanted to preserve the qualities of living in a house with a garden, so the brief required a spacious, open plan with as much natural light incidence as possible," said Strojek and Bekkers.

"This request triggered us to locate the circulation space on the perimeter of the penthouse, to strengthen the relation between the inside and the 360-degree private city garden," they told Dezeen.

Dining area in Penthouse BV by Adjo Studio
The kitchen island has an integrated dining area

The joinery elements not only organise spaces, but also create flexibility. One of the closets integrates a bathroom entrance, while another includes a sliding wall that allows the bedroom and office to become a single space.

Other furniture elements are just as grand in ambition, like the combined kitchen island and dining table, or the full-height hearth that frames the lounge and library areas.

Bedroom in Penthouse BV by Adjo Studio
A simple colour scheme brings together shades of grey, brown and beige

The designers chose a sophisticated palette of materials and colours for the interior, with shades of grey, brown and beige. The aim was to provide a "cheerful yet restful environment".

The grey Italian limestone that clads the walls surrounding the terrace was one source of inspiration. Natural stone features throughout the home, with subtle beige tones in the living spaces and a more decorative finish in the bathrooms.

Bathroom in Penthouse BV by Adjo Studio
Bathrooms are finished in polished grey limestone

Furnishings bring together classic designs of the past and present, with highlights including an Eames Lounge Chair and the Lumina DOT pendant light by Foster + Partners.

Other details reveal the owners' tastes. A pair of armchairs in the living room are coloured in a favourite red ochre shade, as are various other objects dotted through the spaces.

Bath in Penthouse BV by Adjo Studio
A sliding wall allows the bedroom and office to become a single space

"The details are kept simple in aim to reach minimalist objectivity, stripping away the layers of ornaments to create clean perspectives and frame the outside," added the designers.

Other recent residential projects in Belgium include an apartment on the Belgian coast with seaweed-coloured joinery and a Ghent penthouse organised around three blocks of furniture.

Photography is by Renaat Nijs.

More images and plans

Floor plan of Penthouse BV by Adjo Studio
Floor plan
Roof terrace of Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio
Penthouse BV by Adjo Studio