The building has a zigzag roof design

Wulf Architekten creates school sports centre with zigzag roof informed by the Alps

Wulf Architekten has created a sports centre for a school in Überlingen, Germany with a lattice facade and a folding zigzag roof that was informed by the mountains of the surrounding Alps.

The sports centre for the Überlingen School, which teaches 10 to 18-year-olds, was designed to create a contemporary space tailored to the needs of athletes and suitable for competitions and events.

The design has a folding zigzag roof by Wulf Architekten
Top: Sports Centre for Überlingen School by Wulf Architekten. Above: it has a symmetrical facade

The 5,600 square-metre design by Wulf Architekten is located on Lake Constance, which sits at the northern foot of the Alps.

“The geographic location was crucial in that it established associations within the semantic field of the nearby Lake Constance and the Alps, such as wind, clouds and mountains," Wulf Architekten founder Tobias Wulf told Dezeen.

"These were visual notions that guided our thinking at the beginning of the project."

Glazed ground level exposes trusses by Wulf Architekten
A metal lattice shell wraps around the exterior

The exterior of the white metal building is defined by its folding zigzag roof.

Its design was informed by the wide-span reinforced concrete trusses that ground the structure, but the studio also looked to tie the building in with the site's surroundings, both geographic and built.

Structural trusses add a design element by Wulf Architekten
The glazed ground floor creates a connection between the indoors and outdoors

"The distinctive folded roof gives structure to the built form and establishes ties to the neighbouring, smaller-scale residential buildings," Wulf said.

"The shape of the roof also results from the wide-span supporting structure built as a reinforced concrete truss."

"Thus, it fits into the surrounding roof landscape with the Alps and Lake Constance as a backdrop, while simultaneously forging a distinctive identity," he added.

An entrance is recessed under the corner of the design by Wulf Architekten
Asymmetrically placed windows are covered by the lattice shell

The studio wrapped the sports centre in an expanded-metal lattice shell to create a light and airy design.

Its front elevation is broken up by asymmetrically placed windows and covered by the white lattice shell, adding depth and subtleness to the facade.

The interiors are white and grey
A large ball court is sunken below ground level

“The idea was to give the sports centre an elegant appearance, so a white expanded metal facade was chosen,” Wulf said.

“The expanded metal shell harmonises the facade and gives it depth; the structure tends to dissolve. The facade is meant to appear light, airy and spherical. This also helps to integrate the large volume into the small-scale neighbouring buildings.”

The interior employs a similar material palette
Glazed walls allow light to flood into the space

The ground level is completely glazed, exposing the large concrete trusses that support the building and establishing a connection between the indoor and outdoor courts.

Recessed and cantilevered sections of the facade accentuate the building's two entrances, while concrete panelling frames the space and provides glimpses of the interior material palette.

"The glazed ground floor evolved from the idea of an openly designed building," Wulf said.

"It forms a transparent juncture to the public space with the adjoining schools and sports fields."

Raw concrete runs throughout the interior
A large light-filled atrium leads to different levels

The sports centre's ground level contains the lobby, bleachers and a sunken three-court gymnasium, while the upper levels house ball sports and gymnastic halls as well as ancillary spaces.

A central atrium with a concrete staircase opens the space up and connects the different levels.

Metal lattice sheets cover the ceilings of the interior
The form of the folding zigzag roof is left exposed

The interior spaces have a monochromatic grey and white palette. Exposed concrete covers the walls and adds a textural quality, while the same white metal lattice sheets that wrap around the exterior of the building cover the ceilings.

"The surfaces are meant to remain as raw as possible and the aesthetics are intended to be developed from the material itself. Therefore, grey and white are the dominant colours,” Wulf said.

Basketball hoops are organised against a partially glazed wall
Frosted glass walls allow light to flow between divided spaces

Windows and openings in the walls and folding roof allow light to flood in, and a large frosted glass wall divides the gym spaces without compromising light flow.

“Generously dimensioned glazed openings let ample daylight into the building and help create an amenable indoor environment," Wulf explained.

Large gymnasium with a blue floor
Metal lattice sheets on the ceiling softens the light

Wulf Architekten was founded by Tobias Wulf in 1987 and is based out of Stuttgart, Berlin and Basel.

Other designs with zigzag roofs include this residential extension in Melbourne by Austin Maynard Architects, along with this project by Outpost that saw a terrace extension clad in zinc and topped with a zigzag roof.

Photography is by Brigida González.


Project credits:

Architects: Wulf Architekten gmbh
Competition team: Kai Bierich, Michael Bertsch
Planning team: Ingmar Menzer (partner in charge), Michael Bertsch (project leader), Seda Ersal, Oleksandra Kolesova
Project management: Hitzler Ingenieure
Construction management: Architektur Holzer
Structural engineering: wh-p GmbH Beratende Ingenieure, Stuttgart
Landscape architect: Planstatt Senner
Building physics: Wolfgang Sorge Ingenieurbüro GmbH & Co.
Electrical planning: Klett Ingenieur GmbH
HVS: Klett Ingenieur GmbH
Wayfinding system: Wulf Architekten gmbh, Julian Henschel DoneByGhosts

More images and plans

Ground level plan
Upper level plan
Section of building
Section of building's width
Bleachers inside concrete sports centre